David Rath do basy na 102 měsíců. Tak rozhodl soud

23.07.2015 13:40

Soudce Robert Pacovský přečetl verdikt v kauze Davida Ratha. V zásadě dal soud plně za pravdu obžalobě, přičemž zdůraznil, že se Rath na korupčním jednání podílel v roli hejtmana Středočeského kraje a jako takový ovlivňoval vypisování krajských veřejných zakázek. Zakázky byly šity na míru předem domluveným vítězům.

David Rath do basy na 102 měsíců. Tak rozhodl soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Soud konstatoval, že je někdejší hejtman za ČSSD shledán vinným z korupce u veřejných zakázek. Totéž platí o Lucii Novanské. Zakázky bývaly předraženy o deset procent, které si mezi sebe rozdělili obžalovaní. Soudce zdůraznil, že se na systému podílelo dalších devět obžalovaných, odsouzených před několika měsíci. Hlavními postavami byli podle Pacovského David Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová.

Z úst Pacovského také zaznělo, že si obvinění nestihli převzít všechny úplatky, neboť byli zadrženi policií. Soudce následně popsal fungování systému na konkrétních zakázkách. Zdá se, že se soud přiklonil k závěrům státního zástupce Petra Jiráta.

David Rath se podílel na vypsání výběrových řízení tak, aby vyhovovala předem domluveným vítězům. Další soutěžitelé byli pouze do počtu, nebo jako pozdější subdodavatelé.

Soudce Pacovský zmínil zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad a zakázku v kladenské nemocnici. Obžalovaní se při nich pokoušeli dosáhnout vlastního prospěchu, poškodili přitom nejen Středočeský kraj, ale také Evropskou unii.

Obžalovaný David Rath se odsuzuje k nepodmíněnému trestu osmi let a šesti měsíců ve věznici s dozorem. Odsouzen je též k propadnutí majetku ve výši osmi milionů korun, propadne i pět milionů uložených u advokáta, Davida Černého.

V reakci na prohlášení o vině Rath pro ČT řekl, že se odvolá. Kauza tedy nekončí. Dnes v 16 hodin v Hostivici pronese prohlášení. Dokud není verdikt pravomocný, je třeba na obžalovaného hledět jako na nevinného.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…