David Rath promluvil

17.03.2016 9:44

Středočeský ex-hejtman David Rath se pro server Neovlivní.cz vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo. Tvrdí, že s udělením padesátimilionové dotace pro Babišovu farmu nesouhlasil, ale nemohl s tím prý nic dělat.

David Rath promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí

Server Neovlivní.cz připomíná, že David Rath byl tím, kdo v roli prvního politika kraje převzal dotační projekt, opakovaně ho kontroloval a nakonec i stvrdil odpuštění mnohamilionové pokuty pro Farmu Čapí hnízdo.

Rath se hájí, že s udělením dotace nesouhlasil, neboť je prý zcela nesmyslné dávat peníze z veřejných zdrojů soukromým firmám. „Panu Babišovi jsem řekl, že mi připadá divné, že tak bohatý člověk, jakým je, získává dotaci na své podnikání, i když se jedná o velice pěkný projekt,“ zavzpomínal sociálně demokratický ex-politik.

Udělení dotace prý ale nemohl zastavit. Rath uvádí, že jednak nebylo možno odstoupit od již podepsané smlouvy, jednak nebylo zjištěno pochybení v žádosti o dotaci, kterou navíc neprověřoval kraj, nýbrž pracovníci ROP (Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy). „Osobně mi bylo divné, že dotaci může dostat miliardář, ale dostávali jsme informace, že podmínky splnili, tudíž projekt nešlo zastavit. Nemohli jsme se chovat anarchisticky a nerespektovat platnou smlouvu, i když jsme s ní nesouhlasili,“ vysvětlil Rath.

Podle ex-hejtmana se již tehdy vědělo, že Čapí hnízdo patří Andreji Babišovi. „Ano, měli jsme informaci, že Čapí hnízdo je pana Babiše. Hovořil o tom tehdy na kraji každý. Konečně i v médiích se o tom psalo. Myslím si, že o tom mluvil i Petr Bendl a pracovníci ROP – od těch jsem nejspíš informaci i převzal,“ upřesnil Rath s tím, že sám Babiš se k Farmě hlásil.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…