David Rath už naznačil, jak se bude hájit

07.08.2013 7:42

Právě dnes začíná očekávaný proces s poslancem Davidem Rathem, bývalým středočeským hejtmanem. Rath v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že proces s ním je vlastně politickým procesem. Server poslal do věznice otázky, na které Rath odpověděl také písemně.

David Rath už naznačil, jak se bude hájit
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

První z otázek serveru směřovala k Rathově vazbě, respektive ke skutečnosti, že je v ní více než rok a soud jej nikdy nepustil z vazby na svobodu. Rath je podle svých slov přesvědčen, že mu vězením chtějí komplikovat obhajobu. „Bojí se toho, že bych komunikoval s médii a chodil do sněmovny. To jsou důvody pro vazbu. Oficiálně to maskují obavami z útěku, ale nemají pro to jediný důkaz. Nenašli cokoli, co bych měl někde v zahraničí, přesto tvrdí, že mají obavu,“ říká Rath ke svému věznění.

Ve vazbě si prý krátí čas četbou či psaním. Také prý sleduje ČT24. „Politickou situaci sleduji. Nemůžu říci, že by mě něco překvapilo, snad jen to, že Petr Nečas procitl a pochopil, že tu vybudoval prokurátorskou republiku,“ uvedl Rath k posledním událostem.

Proces se mnou je politickým procesem

David Rath by uvítal, aby se jeho kauza vrátila k došetření. „Nejsou prakticky žádné jasné důkazy pro tvrzení obžaloby. Ta vše dovozuje a předpokládá. Soudce však nechce věc nechat dořešit a bude to řešit během stání. Toto rozhodnutí je jeho právo,“ říká Rath a pro Aktuálně.cz také uvádí, na čem má založenou obhajobu.

„Dnes už je mnoho posudků soudních znalců a všechny konstatují, že zakázky byly za ceny obvyklé, soutěže probíhaly podle zákona a nediskriminačně. Je i audit zadaný EU, který zjistil, že ROP střední Čechy byl takřka bezchybný, a tak je nejlepší z republiky. Z žádné zakázky, dle znalců, nemohly být vyplaceny úplatky, jak tvrdí žalobce. Já nepravdivost obžaloby opírám o stanoviska mnoha znaleckých ústavů a o výpovědi svědků, odborníků v oblasti zakázek. Žalobce moji vinu dovozuje jen z vlastního dojmu. Tak uvidíme, zda žijeme v zemi, kde platí fakta, či v zemi, kde stačí, aby si lidé na určitých místech jen něco mysleli a chtěli,“ říká Rath.

K odposlechům, které jsou v Rathově kauze používány, sám bývalý hejtman říká, že vznikly nezákonnou cestou a navíc jsou zmanipulované a upravované. „Odposlechy jsou fragmentované, nenavazují na sebe, většina chybí, z velké části jsou nesrozumitelné, to byste měli sami slyšet v soudní síni. Sám Ústavní soud upozornil na protizákonnost a účelovost delegování vyšetřování do místně nepříslušného kraje. Přepisy odposlechů neodpovídají nahrávkám a našli jsme účelovou manipulaci s přepisy," vysvětluje Rath.

Zároveň si stěžuje, že nikdo nezkoumá, proč došlo k takovým účelovým manipulacím. „Bohužel nikdo nechce vyšetřit, kdo tuto protizákonnou činnost dělal a co vše ještě upravil. Navíc já jsem v odposleších neslyšel nic, co by svědčilo pro tvrzení obžaloby vůči mé osobě. Není tam ani slovo o tom, že bych jakkoli zasahoval do výběrových řízení,“ říká Rath k odposlechům ve své kauze.

Pro Aktuálně.cz David Rath potvrdil, že si hodlá ponechat poslanecký mandát až do konce funkčního období. „Proces se mnou je politickým procesem a tomu mohu čelit lépe mandátem poslance. Taky lépe mohu čelit zvůli represivních složek. Díky tomu se o věc zajímají již i některé zahraniční instituce a organizace,“ vysvětlil Rath v rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…