David Rath vymyslel, jak vyřešit problém uprchlíků. Ale stejně prý nevěří, že to někdo zrealizuje

31.05.2015 11:49

Vinu za současnou vlnu uprchlíků, která se ze severní Afriky valí do Evropy, dává bývalý středočeský hejtman David Rath vládám Francie, Itálie, Španělska a Velké Británie. Současně ale přichází s neotřelým, dosud zřejmě nikde nepublikovaným návrhem, jak tento problém řešit. Rath o tom píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

David Rath vymyslel, jak vyřešit problém uprchlíků. Ale stejně prý nevěří, že to někdo zrealizuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Podle Ratha právě Francie, Anglie, Španělsko a Itálie jsou země, které především mohou za současnou vlnu uprchlictví z Afriky do Evropy. „Byly to jejich vlády, které rozvrátily sever Afriky i Sýrii s jásotem, že jde o arabské jaro. Nyní to vypadá, že jen užasle zírají, že se to arabské jaro nějak zvrhlo. S proudem uprchlíků si zjevně nevědí rady,“ píše Rath. Na rozdíl od mnoha jiných ale jen nekritizuje, ale přichází i s návrhem řešení, které je velmi nestandardní.

„Co třeba v rozvrácené Libyi vojensky obsadit část pobřeží, zde vybudovat moderní město pro uprchlíky a do něho z Evropy vracet všechny, kteří se tam ilegálně dopraví,“ navrhuje. Uprchlíci by zde byli pod mezinárodní správou a vlastní samosprávou. Prý by tu bylo dost času na to zjistit u každého, o koho jde, proč prchá, zda není součástí nějaké nebezpečné organizace či neznamená zdravotní riziko.

Ve městě by se uprchlíci převychovávali na Evropany

„Odtud by se po čase mohli vracet do domovských zemí, pokud se tam situace uklidní, či někteří skuteční političtí emigranti by mohli najít nový domov v Evropě,“ rozvádí exhejtman dále své myšlenky. Předpokládá, že uprchlíci by se během svého pobytu v tomto městě mohli dále vzdělávat a získávat pracovní kvalifikaci i sociální návyky běžné pro většinu Evropanů.

Rath přiznává, že vznik takovéhoto přechodného autonomního afrického území pod správou Evropy by sice byl drahý, ale ve svém důsledku levnější a bezpečnější než to, co je zamýšleno, tedy postupný export uprchlíků do všech koutů EU. „Tedy export potíží a problémů i tam, kde nejsou. Vše pod heslem: ‚musíte s námi sníst, co my jsme navařili, i když nechcete…‘,“ podotýká bývalý politik.

Celý text je ZDE

Vytváří se živná půda pro nástup vlády tvrdé ruky

Závěrem naznačuje, že toto či obdobné řešení realizováno nebude: „Vedení Evropy a velkých států není schopno uvažovat netradičně a důrazně. Tak udělají úřednické kvóty a budou uprchlíky rozstrkávat do všech zemí proti vůli místních lidí. Tu tisíc, tu tři tisíce, příště třeba pět tisíc a za rok možná sto tisíc…,“ posteskl si bývalý hejtman a dodal, že v souvislosti s takovým postupem porostou napětí, nenávist, konflikty a rasismus na obou stranách, tedy jak u původních, tak i u nových obyvatel.

„Tak dnešní evropské ‚houby‘ na rozhodujících místech vytváří živnou půdu pro nástup vlády tvrdé ruky. To nebude ve svém důsledku dobré pro nikoho,“ uzavírá smutně své zamyšlení David Rath.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…