Dbalý milionové úspory vysvětluje tím, že dostává potraviny z venkova

19.12.2014 12:50

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý je obviněn z mnohamilionové korupce, policie u něj našla desítky milionů. Soudu ale nabídl vlastní vysvětlení, jak k nim přišel. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Dbalý milionové úspory vysvětluje tím, že dostává potraviny z venkova
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Někdejší šéf nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý

„Já jsem si své prostředky vydělal jako ředitel nemocnice i jako řadový lékař a podle listin lze doložit, že jsem na základě karty sociálního pojištění vydělal 30 milionů korun a to spolu s manželkou. Jsem ekonomicky nezávislý, mám přísun potravin z venkova a naše náklady na živobytí jsou nízké,“ cituje server Dbalého slova, kterými se hájil před vazebním soudem krátce po zadržení letos v červnu.

Peníze měl v polštáři, protože prý bankám nevěřil

Dbalý si peníze podle svých slov neukládal do banky, ale měl je doma. „Naspořil jsem si je jako rezervu na splacení hypotéky. Tu rezervu mám takzvaně v polštáři, protože bankám příliš nedůvěřuji a chci, abych měl alespoň částečně uhrazenou hypotéku. Doma jsem měl 800 tisíc korun v hotovosti, byla to odměna při mém odchodu z funkce,“ měl uvést Dbalý.

Server upozorňuje, že v té době ještě nikdo netušil o kufru, který si Dbalý těsně před zadržením uschoval u přítele. Když tento kufr policisté našli a otevřeli, našli v něm 21 milionů korun, 185 tisíc eur, 5 000 dolarů či tři a půl kilogramů zlata.

K penězům a zlatu přišel dlouhodobou sběratelskou činností

V září proto Dbalý musel u soudu vysvětlovat, jak ke zmíněným penězům a ke zlatu přišel. Tvrdil, že dlouhodobou sběratelskou činností. „... nejen mojí, ale také mého tatínka, který se zabývá filatelií téměř 50 let, já posledních 20 let,“ uvedl.

Jenže podle státního zástupce Zdeňka Matuly Dbalého výpověď nekoresponduje s výpovědí jeho manželky Stanislavy, která u soudu uvedla, že s manželem neměli jiný zdroj příjmů.

Dbalý je obviněn v souvislosti se zakázkami Nemocnice Na Homolce na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Jedním z hlavních důkazů mají být lékařovy poznámky z let 2006 až 2011, do nichž podle policie mimo jiné zapisoval údaje o schůzkách a úplatcích. Dbalý nicméně tvrdí, že se jedná o předlohu pro chystané literární dílo.

 


 

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …