Dcera nastoupí jako zdravotní sestra za nižší plat než má pokladní v Lidlu, spustil na Zemana muž z publika. A prezident...

01.03.2017 16:26

Prezident republiky Miloš Zeman se v rámci návštěvy Karlovarského kraje sešel se zaměstnanci společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka. A leckdy bylo veselo, třeba když se hovořilo o dálnici.

Dcera nastoupí jako zdravotní sestra za nižší plat než má pokladní v Lidlu, spustil na Zemana muž z publika. A prezident...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jako premiér jsem byl neplaceným agentem Becherovky, kdy pokaždé, když se mě někdo ptal, co piju, říkal jsem becherovku. Pak jsem bohužel dostal cukrovku a přešel jsem na slivovici,“ řekl úvodem Zeman. 

„Dozvěděl jsem se, že tady máte skromný plat, kolem 26 tisíc měsíčně. Víte, co je to průměr? Průměr znamená, že když jeden má k dispozici k obědu kuře a druhý nemá nic, tak se oba výborně najedí, protože měli k dispozici půlku kuřete. A taková dieta je také někdy dobrá,“ řekl k průměrnému platu Zeman. Následně popřál, aby se plat zaměstnanců zvyšoval každý rok. „Abyste za to mohli také něco více nakoupit. Aby byla nízká inflace, nízké zdražování,“ dodal.

Jeden z dotazů, na které prezident odpověděl, směřoval k dálnici mezi Karlovými Vary a Prahou. „Podařilo se vám vybudovat 3,5 km, tak když to vynásobíme počtem let, tak nejpozději ve 22. století máte dálnici,“ řekl s úsměvem. „Já týrám pana ministra dopravy Ťoka (ANO), neboť si myslím, že pro rozvoj Karlovarského kraje, pro to, aby sem jezdili turisté, pacienti, je potřeba té dálnice. Vemte si, jak rozkvetly kraje, které mají dálnice, kolem nichž vznikají podniky. Minule mi říkal, že dá té dálnici prioritu. Pak jsem zjistil, že z R6 se stala D6,“ sdělil Zeman s tím, že bude ministra Ťoka týrat dál. 

Když se pak jeden z mužů zeptal na platy zdravotních sester, kdy podle něj jedna jeho dcera, jež studuje vysokou školu, nastoupí do zdravotnictví jako sestra za menší plat, než má pokladní v Lidlu. „Záleží na tom, jakou profesi bude vykonávat. Bude-li vykonávat profesi vrchní sestry, bude její plat rozhodně vyšší plat než pokladní v Lidlu. Nevzrostou-li platy v Lidlu skokově,“ zareagoval Zeman. Zároveň však dodal, že organizace málo bojují za odměňování zdravotních sester. „O své zájmy se musí bojovat,“ dodal se slovy, že řidiči si nyní snaží vymoci větší platy a je o nich hojně slyšet. Stejně tak je hojně slyšet i zástupce lékařů. 

Prezident chválí EET

Hlava státu se pak vyjádřila i k elektronické evidenci tržeb, kterou považuje za správný nástroj, jež zabrání daňovým únikům. „V Americe je to závažný delikt, u nás je to bráno od dob Viktora Koženého jako kavalírský delikt. Vemte si dnes Zdeňka Bakalu, to je něco podobného,“ podotkl. Podle něj však na podnikatele zabrala i kontrolní hlášení DPH. 

Závěrem své návštěvy Zeman dostal symbolický dar od vedení společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…