Debata o imigraci očima redaktora Britských listů: Uspokojil jen Zelený, Pirát a chvilkami komunista

20.09.2017 16:48

Publicista Daniel Veselý se na serveru Britské listy ptá, zda se stanou uprchlíci a migranti slaměnými panáky letošních voleb. K jeho dotazu jej přiměla diskuze v České televizi, kde odborní lídři hovořili o hrozbě terorismu a bezpečnostních rizicích souvisejících s migrací.

Debata o imigraci očima redaktora Britských listů: Uspokojil jen Zelený, Pirát a chvilkami komunista
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Daniel Veselý v Debatním klubu

„Jedinými politiky, kteří alespoň v chatrných obrysech dokázali nastínit reálná fakta, jež stojí za teroristickými útoky a migrační vlnou do Evropy, která je dávno na ústupu, byli předseda Strany zelených Matěj Stropnický a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Světlé chvilky měl také Alexander Černý za KSČM. Moderátor debaty David (Jakub- pozn. PL) Železný opakovaně selhával, neboť vždy, když se hovořilo o zásadních věcech, stočil řeč jinam či diskutujícího patřičně umravnil. Leč je bláhové se domnívat, že by v České televizi mohla naplno zaznít věcná a osvětlující fakta,“ začal zostra Veselý.

Následně zmínil to, že mluvíme-li o hrozbě terorismu v Evropě, nemůžeme reflektovat jen technické parametry tohoto fenoménu, ale je nutné jít až na dřeň problému. 

„První předvolební debata se zčásti nesla v duchu teroristického útoku v londýnském metru. Ačkoli v debatě zaznělo, že Evropu i v minulosti sužovaly teroristické útoky, které nebyly inspirovány islámským fundamentalismem, letmý pohled na statistiky ukazuje, že Evropa zažila mnohem horší chvíle právě v 70. a 80. letech minulého století,“ poznamenal Veselý s tím, že v letech 1970 až 1984 zahynulo při teroristických útocích 2211 osob, v letech 2000 až 2017 šlo o usmrcení 126 osob. A srovnává i Evropu s ostatními částmi světa. A i z tohoto srovnání vychází Evropa poznatelně lépe. Na Blízkém východě a na severu Afriky teroristé usmrtili před dvěma lety 17 752 osob, v Evropě 152 osob. 

Původní text ZDE

„Z toho vyplývá jediné: přestože se džihádistickému teroru věnuje exkluzivní pozornost sdělovacích prostředků, hrozba terorismu v Evropě je relativně malá. Navíc drtivou většinu obětí džihádistů tvoří muslimové žijící na Blízkém východě, kteří jsou u nás za fackovací panáky,“ poznamenal. 

Jak si pak Veselý povšiml dále, v Česku se také mluvilo o tom, nakolik souvisí migrace s terorismem. „Víme dobře, že jen nepatrné procento útočníků představovali uprchlíci a migranti, kteří do Evropy přišli v posledních letech. Jinými slovy, migrace s terorismem v zásadě nesouvisí, což ostatně loni potvrdil zvláštní zpravodaj OSN pro protiteroristické útoky a lidská práva Ben Emmerson, který varoval před restriktivní migrační politikou, jež může vytvořit podhoubí pro teroristickou hrozbu,“ zmínil Veselý a zdůraznil, že je nesmyslné klást pomyslné rovnítko mezi migraci a terorismus. 

„Navíc v debatě ani jeden z přítomných politiků nezohlednil fakt, že do Evropy utíkají především vzdělaní lidé, jak v Českém rozhlase nedávno uvedl výzkumník Robert Stojanov. Je také absurdní uprchlíkům a migrantům vyčítat ekonomickou motivaci, když je hospodářství dané země zničeno válečným konfliktem. Směšování uprchlíků a ekonomických migrantů je zavádějící, neboť důvody k opuštění vlasti mají vždy komplexní charakter,“ poznamenal rovněž Veselý a zkritizoval Česko za mezinárodní ostudu, když přijalo jen hrstku uprchlíků.

Je smutné, že se jen lídři Strany zelených a Pirátů dokážou alespoň v mlhavých obrysech dotknout podstatných témat, jako je populistické zveličování uprchlické hrozby nebo důraz na koncepční řešení migrační krize, zatímco ostatní politikové bezradně tonou v jalové sebestřednosti a populismu,“ uzavřel Veselý.

   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…