Debatu o domácích porodech ovládl známý novinář. Jeho zastánkyně seřval a poslal k psychiatrovi

03.10.2013 23:00

Prostředí v porodnicích je neosobní, nepříjemné a ženy se zde při porodu necítí dobře. Tak argumentovali v pořadu ČT 1 Máte slovo zastánci domácích porodů. Odborníci naproti tomu upozorňovali na vysoké riziko, které domácí porod představuje pro novorozence.

Debatu o domácích porodech ovládl známý novinář. Jeho zastánkyně seřval a poslal k psychiatrovi
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

„Domácí porod je obrovský hazard. Jako když se postaví před dítě hrnec s vařící vodou a čeká se, jestli se opaří,“ přehrála režie pořadu na jeho počátku názor posluchače rádia Impuls. Odstartovaná debata byla velmi ostrá.

Pozoruhodnými názory se občas blýskli zastánci domácích porodů. Například matka Šárka Kolouchová se pro porody doma rozhodla před osmi lety. Důvod? „Protože věřím tomu, že to tak má být.“ Na námitku, že porodem doma riskuje zdraví a život novorozence, namítla, že „porod je riskantní jako život.“ Později uvedla, že žena, která rodí doma, „by měla mít právo na přistavenou sanitku“.

Alexandr Budka, který podle svých slov žije alternativním životním stylem, dokonce riziko spojené s domácími porody zlehčoval: „Riziko je posvátná kráva. Jakékoliv riziko spojené s malým dítětem je pro nás nepřijatelné. Jako rodič, který si sedám s dítětem do auta, je to rizikové.“

Poukázal na to, že domácí porody v jiných zemích jsou mnohem běžnější, než v ČR. Přítomní odborníci z řad porodníků ale argumentovali statistikou a na kameru ukázali grafy, z nichž vyplývá, že i v zahraničí počet domácích porodů klesá.  Z evropských zemí jsou zřejmě nejvíce populární v Holandsku.

Místopředseda české neonatologické společnosti Martin Čihař ale upozornil, že v Holandsku zřejmě v souvislosti s tím je vyšší časná novorozenecká úmrtnost. V Česku zemře jeden novorozenec z tisíce, v Holandsku jsou to tři. Zdá se to sice nevelký rozdíl, ale při počtu tří set tisíc porodů ročně už tento rozdíl znamená šest set mrtvých novorozenců navíc.

Antonín Pařízek, ředitel neonatologického centra argumentoval, proč nejsou povoleny domácí porody tím, že v domácím prostředí nelze zajistit všechny podmínky z hlediska bezpečnosti dítěte. A obrátil se na Kolouchovou:  „Co byste dělala, kdyby dítě začalo se dusit a fialovět?“

Tázaná odpověděla  poněkud rozpačitě „Udělala bych vše, co bych mohla. Pomohla by mi porodní asistentka.“

Na to ostře reagoval další z odpůrců domácích porodů, novinář Jiří X. Doležal: „Vy byste nechala umřít vlastní dítě? Co to jste za matku?“ Doležal se v debatě blýskl i dalším výrokem: „Zastánci domácích porodů nemají žádné racionální argumenty. Jde o strach z autority. Ty matky, které chtějí domácí porody, by zasloužily psychoterapii.“

Přítomný dlouholetý záchranář argumentoval proti domácím porodům i tím, že pokud se novorozenec  začne dusit, tak už po 5 minutách u něj může dojít k nezvratnému poškození mozku. A tak rychle většinou sanitka na místo domácího porodu nedorazí.

Z diskuse vyplynulo, že zastáncům domácích porodů na porodnicích vadí  fakt, že v porodnicích často matky nemají odpovídající příjemné a klidné prostředí, které může průběh fyziologického porodu také příznivě ovlivnit. S tím přítomní zástupci porodníků souhlasili. Problémem ovšem je, jak to často bývá, nedostatek peněz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…