Debatu o neřestech školáků u Jílkové rozsekl novinář Doležal: Tady žerou, fetují a pijí všichni

04.04.2014 4:44

U dospívajících v České republice narůstá počet těch, kteří pijí alkohol, berou drogy nebo mají nadváhu. Má se s tím vypořádat rodina? Nebo je to spíše chyba školy? V pořadu Máte slovo na ČT o tématu mluvil i novinář Jiří X. Doležal, podle něhož je na vině společnost – děti to vidí u dospělých, a tak jejich jednání kopírují.

Debatu o neřestech školáků u Jílkové rozsekl novinář Doležal: Tady žerou, fetují a pijí všichni
Foto: Repro ČT
Popisek: Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo

Alkohol, drogy, obezita. To jsou některé z problémů, se kterými se potýkají čeští mladiství – a to podle statistik čím dál více. Příčin je hned několik. Jak na ČT zmínil ministr školství Marcel Chládek, na žáky je možná vyvíjen příliš velký nátlak. Když byli v Česku na návštěvě experti z Finska, poukázali na to, že jsou české děti příliš stresovány hned od prvního stupně. Neustále se na ně tlačí kvůli známkám a mimo jiné to může vést i ke zvyšujícímu se počtu dětských sebevražd.

„Řada rodičů řeší své problémy přes děti, je i domácí násilí…“ popisoval dál ministr závěry finských kolegů. Na druhou stranu však uznal, že za nepotěšující výsledky může i školství. „Co má co dělat automat na kafe na prvním stupni?“ divil se.

Dvaadvacetiletý student, který má za sebou zkušenost s odvykáním na alkoholu a drogách, pak v pořadu vyjmenoval dva důvody, které za problémy mladistvých podle jeho názoru mohou. „První problém je o tom, jak je zvlášť v České republice chápán alkohol ve společnosti,“ míní. Druhý problém pak vidí ve školství. „Prevence, které jsou udělané ve školách, ať už na výběrových nebo jakýchkoliv jiných, jsou naprosto nedostačující,“ dodal.

Jiří X. Doležal vidí tento problém zakořeněný přímo v české společnosti, a to už v dávné historii – už prý od dob svatého Vojtěcha jsme zemí, kde se nejvíce páchají neřesti. „Tady nejvíc žerou, fetují a pijí děti proto, že tady nejvíc žerou, fetují a pijí dospělí,“ řekl jasně.

U snah o omezení pití alkoholu mladistvými pak poukázal na další problém. „Ono to omezení přístupu k alkoholu pro děti je reálně nemožné v zemi, kde prvním, kdo dítěti nabídne alkohol, je v 80 procentech rodič,“ řekl novinář.

Další problém vidí ministr Chládek u podnikatelů – majitelů barů, hospod a restaurací. „Není to jen problém rodičů, ale i byznysu,“ míní. Na diskotékách se dětem běžně nalévá alkohol, přitom za to provozním hrozí postih. Jenže trest se nevyužívá dost často. „Pojďme to postihovat, pojďme využít tuto legislativu,“ vyzýval Chládek. „Nalije jednou, podruhé… A dostane rok natvrdo a zavřete mu živnost,“ doporučuje ministr.

Jenže právě takové řešení nemá podle Doležala smysl – pouhá represe. Důležitější je prevence. „Snižování nabídky je nesmysl,“ popsal situaci v ekonomických termínech. Lepší je podle něj snížit poptávku, tedy to, že děti například alkohol vyloženě chtějí.

Boj proti nadváze? Osvobození od tělocviku…

Zde s podobnou situací přispěla i učitelka, tentokrát ale z oblasti životosprávy. „Je to holčička, tlustá, jako koule, čtvrtá třída,“ vyprávěla vlastní zkušenost. Na tělesné výchově má třída dělat kliky, ale holčička po chvíli upadne a začne křičet, že ji nesnesitelně bolí krk. Prohlédne ji zdravotník, učitelé, ale žádný problém nenajdou. „Druhý den není dítě ve škole. Maminka ji odvedla do nemocnice, že má zlomený obratel,“ pokračuje učitelka. Výsledek pak je, že holčička je osvobozena od tělocviku. A prevenci je tak zcela zamezeno.

Jak s tímto bojovat? Ministr Chládek navrhuje, aby počet hodin tělesné výchovy vzrostl na tři za týden. To někteří kritizují jako nedostačující – měl by se spíše změnit koncept tohoto předmětu, aby děti „bavil“ a motivoval k pohybu, ne k dobrým známkám.

Dále ministr navrhuje, aby známí čeští sportovci a olympionici chodili do škol učit jednu hodinu tělesné výchovy. Kde ale na to vezme peníze? Podle Chládka přispěje vláda, protože jednoduše bude muset. Na tuto oblast jde v Česku velice málo peněz. „My chceme na jednu stranu výkony, ale nedáváme tam peníze,“ popisoval situaci ministr.

Dalším problémem jsou drogy, jak s těmi tedy bojovat? Podle prezidentky Asociace ředitelů základních škol Hany Stýblové marihuana ustupuje ze škol, zde jí však mladý student oponoval. Možná se marihuana přímo ve škole nekouří, ale běžně se zde vyskytuje.

„Kde ti mladí kupují marihuanu?“ ptala se moderátorka Michaela Jílková. „Chtěla byste číslo?“ odvětil jí žertem student a dodal, že právě i často ve škole. „Nejčilejší ze třídy má svého dospělého dealera, ke kterému chodí nakupovat,“ vyprávěl pak o modelové situaci i Doležal. Tento „hlavní dealer“ je prý často nigerijského původu a prodává na pražském Václavském náměstí. Marihuanu prodá tomu „nejčilejšímu ze třídy“ a následně se marihuana rozprodává i ostatním žákům. „Dealuje" se tak přímo na půdě školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…