Debatujeme o dodávce zbraní na Ukrajinu... A z Česka tam přitom už dávno proudí. Píší noviny

18.02.2015 7:51

Několik českých podniků dováželo zbraně na Ukrajinu, a to s vědomím tuzemských úřadů. Ty nezasáhly ani přes evropské embargo a prohlášení politiků, že do Kyjeva žádné zbraně nepůjdou. Píše o tom MF Dnes.

Debatujeme o dodávce zbraní na Ukrajinu... A z Česka tam přitom už dávno proudí. Píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Teprve minulý týden pozastavilo ministerstvo průmyslu tři vývozní licence českých firem, které dodávaly zbraně na Ukrajinu. Minimálně jedna z nich, společnost CZ Hermex, tam vozila zbraně v průběhu roku, přestože až do července platilo embargo Evropské unie na dovoz jakéhokoliv vojenského materiálu a technologií do válkou rozbouřené země.

„Nesmíme dokončit obchod, dodávku zbraní a munice ukrajinskému zákazníkovi, který jsme měli rozběhnutý. Ministerstvo průmyslu nám na návrh Ministerstva zahraničí až minulý pátek pozastavilo vývozní licenci,“ uvedl právník firmy CZ Hermex Radek Ondruš.

Společnost, které ministerstvo udělilo licenci ve druhé polovině roku 2013, vyvážela na Ukrajinu zboží za statisíce dolarů. Podle spolumajitele a jednatele Emila Markupa obchodovala se státní ukrajinskou firmou déle než rok. „Byl to podnik, který ty zbraně nejdříve vyráběl a nyní je repasoval. Dodávali jsme jim ještě loni na podzim, poslední dodávky odešly na sklonku roku,“ řekl Markup.

Zbraně byly podle Ondruše určeny pro ukrajinskou armádu, podle Markupa byla část z nich Ukrajinci po opravě dál vyvážena. Dodávky podle Markupa přerušily až podzimní výbuchy ve Vrbětickém skladu, kde firma část zboží skladovala.

Ministerstvo průmyslu pozastavení licencí z minulého týdne potvrdilo. „Na základě návrhu Ministerstva zahraničí jsme zahájili řízení o pozastavení čerpání tří licencí k vývozu vojenského materiálu na Ukrajinu,“ uvedl Filip Matys z tiskového odboru. Na otázku, proč mohly firmy dodávat zbraně i po vypuknutí ukrajinské krize, neodpověděl.

Na zaslané dotazy včera nedokázala reagovat ani ministerstva zahraničí a obrany, která udělování licencí schvalují. CZ Hermex, přitom nebyla zřejmě jedinou firmou, která na Ukrajinu vozila zbraně. „Vím minimálně o dalších třech, jména však neznám,“ tvrdí Markup.
Vývoz zbraní na Ukrajinu v průběhu celého minulého roku je v rozporu s prohlášeními politiků, například ministra zahraničí a obrany. Pro Česko to může navíc znamenat mezinárodní problém. Stát totiž zřejmě porušil zbrojní embargo, které Evropská unie vůči Ukrajině vyhlásila v únoru, kdy režim tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče brutálně potlačoval demonstrace. Ministři zahraničí EU se tehdy na mimořádném zasedání 20. února rozhodli, že státy „...pozastaví vývozní licence na materiály, kterých by mohlo být použito na vnitřní represi.“

Státy také měly znovu posoudit licence, které už vydaly. „Sondoval jsem v té době otázku vývozu na Ukrajinu pro jednoho zahraničního obchodníka a na ministerstvech obrany i zahraničí mi bylo řečeno, ať na vývoz zbraní a výbušnin na Ukrajinu zapomenu,“ uvedl významný odborník na obranu, který si vzhledem k citlivosti materiálu nepřál být jmenován.

Majitel firmy CZ Hermex Emil Markup je však přesvědčen, že jeho firma nic nezanedbala. „Vše bylo legální, ke každému vývozu se vyjadřovalo Ministerstvo zahraničí,“ říká.

Unie přitom po událostech na Ukrajině přehodnotila embargo až 16. července. A až od tohoto data byl český vývoz zbraní a munice na Ukrajinu legální. Oficiálně přitom žádný stát, s výjimkou Litvy, zbraně a munici na Ukrajinu zatím nedodává. Evropský parlament ve své rezoluci v polovině ledna naopak vyzval státy k dodávkám zbraní na Ukrajinu, aby mohla čelit ruské agresi.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…