Debilita! Veliký útok na Miloše Zemana

03.10.2016 14:04

Ke kauze článku „Hitler je gentleman“ se na svém blogu vyjádřil vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský, na serveru Aktuálně.cz pak jeho komentátor Martin Fendrych.

Debilita! Veliký útok na Miloše Zemana
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Prezident Miloš Zeman v OSN

Stránský si myslí, že celá aféra se „stává snad tou nejtrapnější, jaké je toto dynamické duo schopno“. Dynamickým duem myslí prezidenta a jeho mluvčího. A dodává: „Nezbývá nám než se na to podívat vědecky: pokud někdo opakovaně popírá pravdu anebo se neustále vykrucuje přes jednu lež k další, lze říci, že se jedná o pseudointelektuální hovádko anebo o člověka s vážnou neuropsychiatrickou vadou. Je pikantní, jak ‚spolupráce‘ Zemana a jeho mluvčího právě tohle dokazuje,“ uvedl Stránský.

Celý text je ZDE

Kauze se věnuje také komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych. Když se článek našel, jak o tom psalo sobotní Právo, tak pro Miloše Zemana by to mohla být úleva. „Skutečně se tam psalo o Hitlerovi-gentlemanovi, skutečně se ocitl na titulce a skutečně figuroval vlevo dole. Mohl by tedy klidně říci: Mýlil jsem se nejen v politice, ale taky v posuzování novináře Peroutky,“ uvedl Fendrych. A zopakoval, co k objevenému článku řekl Jiří Ovčáček: „Tento nález je velmi zajímavou indicií, ale nic víc v mém dalším pátrání po článku, o kterém hovořil pan prezident. A ten článek, respektive ten nález, je velmi zajímavý z jednoho hlediska, protože on poukazuje na politiku agrárníků za první republiky a je paradoxem doby, že právě tyto agrárníky Ferdinand Peroutka svými články podporoval.“

Celý text je ZDE

„Omluvit se? Blázníte? Naopak. Další špína na bedra dávno zemřelého Peroutky. Ovčáček naznačuje ‚další pátrání‘ po neexistujícím článku v Přítomnosti. Až vás z toho zamrazí. Říkáte si: tohle přece není normální. Tohle dělají buď nemocní, nebo děti,“ píše Fendrych.

Celá prezidentská blamáž s Peroutkou je podle něj umanutým tažením proti realitě, proti pravdě. „Je dokonalým příkladem masivní, propracované relativizace. Peroutka to nenapsal. Tečka. Hitlera neobdivoval. Tečka. Ale nevadí, najdeme na něj něco jiného a předneseme to soudu, který nám bude naslouchat,“ píše dále Fendrych.

Podle jeho názoru ale ve skutečnosti nejde o Peroutku. „Ve skutečnosti jde o pravdu. Je to podobné jako s uprchlíky, kteří teď přicházejí do Evropy: člověk, který utíká před řáděním Islámského státu, je v klidu zaměňován s teroristou, s džihádistou, s krutým šílencem, který mu usiluje o život. Když jde Peroutka vězněný v koncentráku zaměnit za obdivovatele Hitlera, proč ne uprchlík za svého pronásledovatele?“ ptá se komentátor.

Ferdinand Peroutka prý Zemanovi slouží jako voodoo panenka, která nezastupuje jen jednu jinou, nenáviděnou osobu, když do ní vráží jehly, nýbrž celou skupinu osob. „Intelektuály, kteří se nespojili s Milošem Zemanem, kteří ho neobdivují, kteří k němu nevzhlížejí, neklanějí se mu,“ tvrdí Martin Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…