Debilové. V hajzlu. Hnůj. Jan Hřebejk se vyjádřil k politické situaci

14.02.2018 12:07

Známý filmový režisér Jan Hřebejk se jako „občan“ nejvíce proslavil po prezidentských volbách v roce 2013 svou lamentací o prezidentu Zemanovi a jeho rudých a hnědých prasatech. Poté, co byl prezident Zeman letos zvolen podruhé, byla Hřebejkova nálada patrně podobná. Jeho twitter je velmi zajímavým svědectvím.

Debilové. V hajzlu. Hnůj. Jan Hřebejk se vyjádřil k politické situaci
Foto: Divadlo Na Jezerce
Popisek: Jan Hřebejk křtí novou knihu Divadelní společnost Jana Hrušínského

Druhé kolo prezidentské volby Hřebejk přirovnal k volbě filmového diváka. Jednou možností byl film Milada (Horáková) a druhou film Milda (Jakeš). Který kandidát symbolizuje první film a který druhý, výslovně uvedeno nebylo.

Před samotným druhým kolem sáhl k velmi svérázné formě agitace. Zveřejnil fotografii svých dětí, oblečených do triček se sloganem „Zeman Putin´s slut“. Citace výroku aktivistky skupiny Femen, která při prvním kole napadla prezidenta Miloše Zemana, doplnil komentářem „naše zmanipulované děti“.

Anketa

Vadí vám, co Tomio Okamura a Miloslav Rozner říkají o táboru v Letech u Písku?

5%
95%
hlasovalo: 15520 lidí

Když po druhém kole, ve kterém Jiří Drahoš neuspěl, novinář Michal Musil vyzval, aby se fanoušci Jiřího Drahoše zamysleli, v čem jejich favorit udělal chybu, přišla mu od Jana Hřebejka pozoruhodná odpověď: „Jiří Drahoš udělal špatně tohle: byl v StB, kvůli pedofilii, byl nabiflovaným pravítkem, povykoval a nepřestal, chtěl vítat migranty, byl loutkou a fíkusem a tak dále. A taky neměl za sebou Parlamentní listy a Aeronet, Novu, Primu a TV Barrandov. Špatně, pane hrabě...“

Sdílel rovněž vyprávění jiného uživatele sociální sítě o útrapách, kterým musel čelit od „zemanovské tchýně“. „Její hluchoslepota k racionálním argumentům, které jsme jí dva dny předkládali, je děsivá. Agitací vymytý mozek, po kterém fakta sklouzávají jako tuk po rozpálené pánvi.“

Vrcholem jeho povolební aktivity ovšem byla výzva, aby lidé jeho ražení uposlechli výzvy prezidenta Zemana „Shut up“ a přestali se s ním a jeho voliči bavit. „NEDISKUTUJTE už s debilama, jak se ukázalo, nemá to smysl,“ doporučil svým fanouškům a odběratelům velkými písmeny, za která čelí posměchu například Donald Trump. Následně nabídl exkurz do myšlení „debilů“, kteří prý věří nejen tomu, že Zeman je vlastenec a Drahoš nabiflované pravítko, ale i tomu, že se na nás valí uprchlíci, že země je placatá, a dokonce prý i tomu, že Klaus je heterák. „Nechte ty tamagoči, ať si řádí spolu,“ uzavřel umělec.

Postupem času začal Hřebejk opouštět téma voleb a věnovat se politické každodennosti. Hlavní téma, které kromě mnoha sdílení názorů jiných jedinců (ze známějších Jindřich Šídlo, Jiří Pehe nebo Bohumil Vostal) nebo redakcí (Respekt, Forum24.cz) vládne časové řadě Hřebejkova twitteru, je boj proti šíření dezinformací. Začátkem února, patrně pod vlivem reportáže ve 168 hodinách, byly nejčastějším tématem zděšení řetězové maily. Hřebejk by se s tím nepáral a na jejich šiřitele rovnou aplikoval paragrafy trestního zákoníku.

 

 

Později sdílel jiný článek o „e-mailových lžích“ s burcující výzvou: Vždyť na to jsou paragrafy!

Ti, kteří se této formy komunikace zastávají, to u Jana Hřebejka mají špatné. A zejména, pokud nesou jméno Klaus. Proto když Institut Václava Klause vydal prohlášení, ve kterém varuje před tím, aby se boj proti řetězovým mailům zvrhl v omezování svobody, schytal za to hřebejkovské „dvě dávky“: „Není prasárna, kterou by Klaus (sr, jr, institut – to je jedno) nebyl ochoten promptně zrelativizovat, obhájit, rozšířit. Zhnusení z paranoidních (nebo cíleně tvořených?) lží a pomluv je příprava na cenzuru demokratické diskuse. A to proto, že média (ČT?) lhala s uprchlíkama.

 


 

Oblíbenou kategorií jsou pro Hřebejkův twitter také krátké výseky z uměleckých děl, nejčastěji písňových textů. Třeba veršíkem od Vodňanského a Skoumala: „Už raduje se z toho každý z nás/ a po zádech mu běhá Děda Mráz“ doprovodil fotografii Tomia Okamury, Heleny Válkové a Vojtěcha Filipa na sněmovní tiskovce.

Případně přetiskuje úryvky z literatury, například z knihy Jana Zábrany, který si zoufá, jak 41 procent idiotů, kteří v roce 1946 volili komunisty, „odhlasovalo otroctví v ruském područí na několik generací dopředu“. Pak už prý nebyly žádné volby, jen lži, procesy, popravy žen a „smrtící sevření asijského hnoje“.

Posléze Hřebejkův twitter ovládl strach z referend, a zejména z toho o vystoupení z EU. Téma lidové demokracie vyřešil rázně připomínkou nejslavnějšího lidového referenda v dějinách, kterým byl odsouzen Ježíš z Nazaretu, když dav o překot volal: Ukřižovat!

Kromě tohoto Hřebejk sdílel také komentáře, ve kterých se například hrozí, že po vystoupení z EU budeme muset platit u lékaře a všechno zdraží, nebo varování, že to tu bude vypadat jako v Srbsku. Vše završil sdílený komentář jednoho z Hřebejkových oblíbenců Marka Rašovského: „Jestli se opravdu, nedej Bože, přiblíží referendum o Czexit, pak jedna strana bude předkládat rozsáhlé analýzy ekonomických dopadů a druhá zaplevelí internet spisky nějakého anonyma z Aeronetu, které bude vydávat za utajovanou pravdu. Myslím, že potom budeme v hajzlu.“

Na odreagování sdílí například staré vtipy na Miloše Zemana z České sody (Zeman-Eman)



 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…