Dědeček Křeček sotva jde, napsal Jan Hrušínský. A ozval se občan

20.02.2020 10:18

Proti ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi vystoupil také principál Divadla na Jezerce Jan Hrušínský. A to poměrně zostra, mimo jiné také zaútočil na jeho věk.

Dědeček Křeček sotva jde, napsal Jan Hrušínský. A ozval se občan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hrušínský

„82letý dědeček Křeček naším ochráncem. Ono to sotva jde, ale ono to jde do kanceláře! (Pro ty, co se teď pohoršují nad mojí neúctou ke stáří – ta věta je z dialogu Voskovce & Wericha, kteří si dělali srandu z nesoudných dědků, co za I. republiky zabírali místo mladým a viděli v sobě budoucnost národa.) Pan Křeček, ale do úřadu moc chodit nebude. Nebojte se. Ten bude doma. Jako všichni, co dostali trafiku od pana prezidenta,“ poznamenal Hrušínský k nominaci Křečka, kterou dostal od prezidenta Miloše Zemana.

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

„Vzpomínáte na dědečka Čubu? Toho komouše ze Slušovic? Taky dostal trafiku – a hned v Senátu. Za dva a půl roku Čuba nepřišel do práce ani jednou! Za sto tisíc měsíčně, nekupte to! Pan préza je boží! Tuhle v rozhlase se na to dědečka Křečka ptali. Že prý posledních šest let chodil do úřadu jen jednou nebo dvakrát za týden. A to jste měli vidět, jak ten tu mladou redaktorku sjel! Křeček prý nemá žádnou pracovní dobu! Ten je ochránce! Nemá ani žádné píchačky! Ať už si to uvědomí! Ten jí to, panečku, dal. Prý to jsou divné poměry ve veřejněprávním rozhlase, že se kladou otázky! Křeček by ji vyrazil jedna dvě. Ta si to za rámeček nedá,“ dodal Hrušínský. 

„Na obrázku dědeček Křeček skládá slib do rukou mladého ochránce práv prodavačů sushi. Takže, přátelé, jsme v dobrých rukou. Prezident a premiér zařídili v naší zemi skvělou ochranu lidských práv. A kdyby vám ani dědeček Křeček a dokonce ani Pitomio Sushimura nepomohli, nezoufejte. Je tu ještě vláda a paní komunistka Válková. A ta všem lidem pomůže určitě! Vždyť ta už dávno s prokurátorem Urválkem vypracovala manuál, jak lidi ochránit. Před kriminálními živly, chartisty, Havlem, Patočkou a jim podobnými. Moc děkujeme! A dědečkovi Křečkovi držíme palce, ať to tam všechno vyhází, přehází a spraví. A pak ať už ho nikdo neruší. Ať už je pak jen doma. Vždyť má na to věk. Tak lidi, pa,“ uzavřel.

Na jeho slova následně v diskuzi zareagoval jeden z občanů. „Jane, kdyby Vás tak šlo vyhodit z toho divadla. Vy byste letěl,“ uvedl. „Nebojte se, všechno jednou bude,“ reagoval se smíchem Hrušínský. 

Další diskutující pak napsal: „Zdravím, se vším souhlasím. Akorát nevím, jak lze získat trafiku v Senátu.“ I na to Hrušínský zareagoval: „Mít billboardy po celé republice stojí několik milionů. Že by je dědeček Čuba a jemu podobní platili sami? Zdravím.“

Zabránění ve vstupu do úřadu v Brně

Ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi se dnes pokusili jeho odpůrci zabránit ve vstupu do úřadu v Brně. Po zásahu policie, která zadržela zřejmě tři lidi, prošel dovnitř. Píše to server Novinky.cz.

„Ochránce ‚utlačované‘ většiny tady nechceme!“ To bylo například na jednom z transparentů. Na dalším pak byla parafrázovaná píseň skupiny Orlík, „bílej Křeček jede tmou“. Mezi odpůrci byl i novinář a aktivista Jakub Patočka. Na místě však byli i příznivci, kteří Křečkovi přáli vše nejlepší v nové práci ombudsmana. 

Nastupující ombudsman Stanislav Křeček chce dle svých slov úřad Veřejného ochránce práv zbavit aktivismu. Tím chce změnit styl práce oproti své předchůdkyni Anně Šabatové. Uvedl to alespoň v rozhovoru pro Novinky.cz.  

Křečka podle jeho slov nechává v klidu kritika, které se mu po jeho zvolení dostává. „Jde o mediální zkratky, kdy mi vyčítají vztah k menšinám. Nikdy jsem neřekl, že se nebudu starat o práva menšin. Jen jsem připomenul, že se nelze věnovat jen některým skupinám, ale že je třeba přihlédnout k právu všech. A říkat o mně, že jsem antipól úřadu, kde jsem šest let pracoval jako zástupce ombudsmanky, mi přijde nefér. V očích těchto kritiků to vypadá, jako bych přicházel odněkud z ulice, jako by za mnou nebyla konkrétní práce, ale jen nějaké vyjadřování,“ uvedl v úvodu rozhovoru Křeček.

Následně mimo jiné odpovídal také na otázku, zda by zaměstnal Roma. V minulosti totiž z jeho úst zaznělo, že se Romové o sebe musí postarat sami. „Zastupoval jsem Romy po celé republice, když je vyhazovali z bytů. Dodnes mi jejich děti vyřizují pozdrav od rodičů, kterým jsem zachránil byty. Pokud mě někdo za to kritizuje, tak se ptám: Co dělají ti lidé, kteří mají v radě pro lidská práva na starosti romskou menšinu? Zná je vůbec někdo? Jak se starají o to problematické soužití na některých místech?“ ptá se Křeček. 

Anketa

Chcete od českých umělců, aby vás vzdělávali a vychovávali?

1%
98%
hlasovalo: 36052 lidí
Ten rozhodně nechce přemlouvat zaměstnance úřadu ombudsmana, kteří kvůli němu chtějí odejít. „Úřad je přehlcený lidmi,“ poznamenal. „Jen pro ilustraci: úřad má ve své pravomoci ochranu zdravotně postižených. Na to bylo přijato deset právníků a dva sociologové. Na útvaru zabývajícím se diskriminací, který má nejméně práce, je paradoxně nejvíc lidí. Oni nevyřizují stížnosti občanů, ale dělají průzkumy, což považuji za absurdní. Toto chceme platit? Takový přístup považuji za aktivistický,“ uvedl s tím, že chce lidi v úřadu přerozdělit. 

„Jde o to, opustit aktivistické pojetí Šabatové. Tedy nerozšiřovat agendu, nevymýšlet stále nové a nové pravomoci, ale využívat důsledně ty, které ombudsman již ze zákona má,“ uzavřel.

Jednaosmdesátiletého Křečka, kterého na ombudsmana navrhl prezident Miloš Zeman, zvolila minulý týden Sněmovna ve druhém kole tajného hlasování. Porazil v něm kandidáta Senátu, vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma. V prvním kole vypadl advokát Jan Matys, kterého rovněž navrhla horní komora.

Opoziční poslanci z řad TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Pirátů a STAN výsledek volby kritizovali. Spolek Milion chvilek pořádá v neděli 1. března v Praze kvůli Křečkově zvolení demonstraci. Protesty budou i v krajských městech. Křeček působil jako zástupce Šabatové a měl s ní dlouhodobé názorové neshody. Minulý týden uvedl, že zvolení bere jako ocenění své práce. „Věřím, že to bude ku prospěchu obyčejných lidí, kteří se na nás obracejí,“ řekl ČTK.

Celý příspěvek Jana Hrušínského:

82letý dědeček Křeček naším ochráncem. Ono to sotva jde, ale ono to jde do kanceláře! (Pro ty, co se teď pohoršují nad mojí neúctou ke stáří – ta věta je z dialogu Voskovce & Wericha, kteří si dělali srandu z nesoudných dědků, co za I. republiky zabírali místo mladým a viděli v sobě budoucnost národa.) Pan Křeček, ale do úřadu moc chodit nebude. Nebojte se. Ten bude doma. Jako všichni, co dostali trafiku od pana prezidenta. Vzpomínáte na dědečka Čubu? Toho komouše ze Slušovic? Taky dostal trafiku – a hned v Senátu. Za dva a půl roku Čuba nepřišel do práce ani jednou! Za sto tisíc měsíčně, nekupte to! Pan préza je boží! Tuhle v rozhlase se na to dědečka Křečka ptali. Že prý posledních šest let chodil do úřadu jen jednou nebo dvakrát za týden. A to jste měli vidět, jak ten tu mladou redaktorku sjel! Křeček prý nemá žádnou pracovní dobu! Ten je ochránce! Nemá ani žádné píchačky! Ať už si to uvědomí! Ten jí to, panečku, dal. Prý to jsou divné poměry ve veřejněprávním rozhlase, že se kladou otázky! Křeček by ji vyrazil jedna dvě. Ta si to za rámeček nedá. Na obrázku dědeček Křeček skládá slib do rukou mladého ochránce práv prodavačů sushi. Takže, přátelé, jsme v dobrých rukou. Prezident a premiér zařídili v naší zemi skvělou ochranu lidských práv. A kdyby vám ani dědeček Křeček a dokonce ani Pitomio Sushimura nepomohli, nezoufejte. Je tu ještě vláda a paní komunistka Válková. A ta všem lidem pomůže určitě! Vždyť ta už dávno s prokurátorem Urválkem vypracovala manuál, jak lidi ochránit. Před kriminálními živly, chartisty, Havlem, Patočkou a jim podobnými. Moc děkujeme! A dědečkovi Křečkovi držíme palce, ať to tam všechno vyhází, přehází a spraví. A pak ať už ho nikdo neruší. Ať už je pak jen doma. Vždyť má na to věk. Ta lidi, pa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…