Dědeček Václava Havla Hugo Vavrečka má výročí. Narodil se před 135 lety

21.02.2015 12:12

Šíří svých zájmů i profesního působení představoval Hugo Vavrečka, který se narodil před 135 lety, 22. února 1880, renesanční osobnost. Vystudoval techniku, ale pracoval jako novinář, diplomat, ministr i jeden z ředitelů Baťových závodů. Psal články i fejetony, do němčiny překládal například odborné studie Otty Wichterleho a podle jeho satirické povídky, kterou vydal jako Hugo Vavris, vznikl film Lelíček ve službách Sherlocka Holmese.

Dědeček Václava Havla Hugo Vavrečka má výročí. Narodil se před 135 lety
Foto: rep
Popisek: Baťa, vnuci, koláž

Vavrečka, jehož vnukem byl exprezident Václav Havel, se narodil ve Slezské Ostravě. V Brně vystudoval elektrotechniku a poté se stal redaktorem Lidových novin. Za první světové války sloužil u námořnictva v Terstu, odkud udržoval styky s českými politiky. V roce 1919 se účastnil s československou delegací mírové konference v Paříži a v následujícím roce se stal generálním konzulem v Hamburku.

V roce 1922 byl Vavrečka jmenován prvním řádným československým vyslancem v Maďarsku a v roce 1926 převzal vedení ambasády ve Vídni. Rakouskou metropoli i diplomatické služby opustil v roce 1932, kdy přijal nabídku svého přítele Tomáše Bati a stal se ředitelem pro zahraniční styky jeho závodů ve Zlíně. Od září do konce listopadu 1938 byl Vavrečka ministrem propagandy. V Baťových závodech působil do roku 1945, kdy byl penzionován a posléze obviněn z kolaborace. Před komunistickým žalářem ho zachránila až vážná choroba.

Vavrečka byl také vášnivým sběratelem keramiky, zejména habánské a holíčské fajánse. Jeho sbírka je nyní v péči Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…