Dědeček a mouka. Slušňák Petr Gazdík v ČT účtoval s Okamurou, Kalouskem i Babišem

17.10.2016 19:23

Předseda Starostů a nezávislých v pondělním Interview ČT24 zajásal, že krajské volby představují pro českou politiku určitou naději. Politiku teď mohou změnit lidé, kteří opravdu pracují pro občany, a ne jen nějaké politické marketingové projekty. Následně se pustil do Miroslava Kalouska (TOP 09), který prý neříká pravdu, a tvrdě se vymezil i proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi nebo proti Číně.

Dědeček a mouka. Slušňák Petr Gazdík v ČT účtoval s Okamurou, Kalouskem i Babišem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík sleduje Miroslava Kalouska

„Tyto volby dávají poprvé naději, že se politika může změnit odspodu. Zatím tady vítězily různé marketingové projekty, ale letos poprvé uspěli lidé, kteří mnohdy ve svém volném čase pracují pro lidi,“ jásal Gazdík hned v úvodu pořadu.

Jenže kromě Starostů slaví úspěch také koalice SPD Tomia Okamury a SPO Jana Veleby. Okamurův úspěch Gazdíka podle jeho vlastních slov velmi mrzí, protože sliboval lidem něco, co z krajské úrovně nelze splnit, „ani kdybyste se rozkrájeli,“ upozornil předseda STAN.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Vypovídá to o šíření strachu, vypovídá to o depresi voličů. Já jsem nedávno mluvil s inteligentním voličem Tomia Okamury a on mi řekl: Mně už je to úplně jedno, já mu to hodím, protože je potřeba přitvrdit. Je nutné počítat s tím, že existuje určitá část společnosti, která hledá jednoduchá řešení a které stačí jednoduché výkřiky,“ posteskl si host. Obratem připomněl, že Okamura chtěl bojovat proti korupci, ale pak měl sám značný nepořádek v účetnictví své strany. Gazdík s omluvou použil dokonce slovo „bordel“.

„Ta česká politika je v začarovaném kruhu. Lidé říkají: já bych do politiky nešel, vždyť tam je to hrozné. Ale když nebudou do politiky chodit schopní a úspěšní lidé, tak tam budou lidé typu Tomia Okamury,“ varoval host. Jednoduchá řešení problémů však podle Gazdíka neexistují.   

„Můžete nám vysvětlit, co se stalo mezi vámi a Miroslavem Kalouskem?“ ptala se moderátorka Zuzana Tvarůžková. Před tím, než nechala Gazdíka odpovědět, pustila záznam vyjádření Miroslava Kalouska, podle něhož Starostové nemají žádnou ideologii a chtějí se stát celostátní stranou snad jen tím, že rozdávají melouny. „Ale je to jejich právo,“ konstatoval na kameru Kalousek.

„Mě ta slova mrzí,“ ohradil se okamžitě Gazdík. „Já rozumím, že volební úspěch se dobře svádí na někoho jiného, ale jako politik vím, že se člověk musí dívat do svého nitra. My Starostové se moc do té vrcholné politiky nehrneme. Až teď, když cítíme nějakou změnu,“ doplnil. Odmítl se však blíže vyjadřovat k situaci v TOP 09. Situace v této straně je věcí členů tohoto subjektu.

„Miroslav Kalousek, jeho politika je agresivní, v poslední době především vůči hnutí ANO, poslední dobou je podle mého názoru nepříliš prozíravá, až příliš agresivní,“ bušil Gazdík do svého politického partnera. Nic dalšího však nechtěl svým partnerům vzkazovat přes televizní obrazovky. To by prý nebylo fér, zdůrazňoval. STAN zatím neví, zda bude spolupracovat s TOP 09 nebo jinou stranou po roce 2017. „Když se mě teď budete ptát, jestli půjdeme s TOP 09 nebo nepůjdeme s TOP 09, tak já vám poctivě musím říci, já nevím,“ uzavřel téma spolupráce s TOP 09.

Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani hnutí ANO Andreje Babiše. „My se od hnutí ANO výrazným způsobem lišíme. Naše ideologie, u které Miroslav Kalousek nesprávně říkal, že žádnou nemáme, vyznává subsidiaritu, což je takové trochu ošklivé slovo, které říká, že se mají věci rozhodovat co nejblíže občanovi. Dědeček vždycky říkal, že čím víc lidí si předává v rukou mouku, tím víc mouky vám na rukou ulpívá,“ přidal příklad Gazdík. To je prý nejlepší cesta, jak omezit korupci.

„Nebo třeba náš názor na parlament. Andrej Babiš mluví o parlamentu jako o žvanírně, který by měl rychleji schvalovat zákony. My si to nemyslíme. My si myslíme, že parlament má být místem institucionalizované diskuse... Jeho smyslem není produkovat co největší počet zákonů,“ kroutil hlavou Gazdík.

Starostové prý mají v některých městech neblahé zkušenosti s hnutím ANO. Kupříkladu v Karlovarském kraji STAN odmítli jednat s lidmi z ANO, protože tam s nimi měli špatné zkušenosti. „Vylučuji, že bychom šli do sněmovních voleb společně s ANO. To je nesmysl,“ zdůrazňoval ve vysílání Gazdík.

Osobně by asi nic neměl proti spolupráci s lidovci, ale on o tom sám nerozhoduje. Rozhoduje o tom členská základna hnutí a on jako předseda bude respektovat vůli členů STAN.

V závěru vysílání prozradil, že si velmi váží tibetského duchovního vůdce dalajlámy a rád se s ním setká. „Já se velmi těším, až se s ním ve středu ráno v senátu setkám... Ten člověk může svými myšlenkami obohatit život každého z nás,“ směřoval Gazdík k závěru svého vystoupení. Nemá nic proti tomu, abychom jednali s Čínou jako s každou jinou zemí, ale dnes to možná přeháníme. „Myslím, že ani sama Čína neoceňuje to, nevím, jak bych to řekl slušně, jak moc jim lezeme do zadku,“ ukončil své vystoupení Gazdík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…