Dědek chce bojovat proti dotacím, a zároveň obdivuje jejich krále Babiše. Komentátorka Zlámalová to nechápe

03.08.2017 18:44

Šedesátiletý miliardář Dalibor Dědek se rozhodl pomoct hnutí Starostové a nezávislí. Pokud uspěje a stane se poslancem, klade si prý za cíl dvě věci. Zaprvé hodlá bojovat proti dotacím, protože kdo má byznys postavený především na dotacích, nemá ho prý postavený dobře. Zároveň však chce prolomit ledy mezi STAN a Babišem, velkým příjemcem dotací. Analytička Lenka Zlámalová nad tímto rozporem kroutí hlavou.

Dědek chce bojovat proti dotacím, a zároveň obdivuje jejich krále Babiše. Komentátorka Zlámalová to nechápe
Foto: Archiv DD
Popisek: Miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek

Miliardář Dalibor Dědek, jenž vybudoval firmu Jablotron, se čím dál víc angažuje v politice. V minulosti notně podporoval Andreje Babiš (ANO). Před prezidentskými volbami se postavil za profesora Jiřího Drahoše a před podzimními sněmovními volbami podpořil hnutí Starostové a nezávislí. Jenže už na tiskové konferenci, kde se postavil po bok Starostů, se přeřekl a pravil, že by si přál, aby hnutí ANO získalo ve volbách dvacet procent hlasů.

Vzápětí se opravil, že oněch 20 procent přeje Starostům, ale přeřek už byl venku a jen těžko se dal vrátit zpátky. V rozhovoru pro deník Právo navíc Dědek poznamenal, že by u hnutí STAN rád prolomil bariéry a ukázal tomuto hnutí, že by stálo za to jít s Andrejem Babišem do koalice.

Analytička Lenka Zlámalová v komentáři na serveru Echo24.cz připomněla, že sám Dědek se v témže rozhovoru vykreslil jako velký odpůrce dotací. Dáma si proto klade otázku, proč tolik horuje za spolupráci hnutí STAN s Babišem, když vezmeme v potaz, kolik dotací čerpají firmy, které se teď nalézají ve svěřenském fondu Andreje Babiše.  

„S dotačním králem Babišem, jehož Agrofert loni na dani z příjmu zaplatil 1,505 miliardy korun. Na dotacích ale celkově podle výroční zprávy loni zkasíroval 1,533 miliardy korun. Čistá ztráta státu z toho, že tady podniká, je 28 milionů korun,“ připomíná Zlámalová.

Celý komentář naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…