Dej si hadr na hlavu, vzkázal Kalousek do ODS. A ČT zažila pravicové dusno

22.05.2013 7:22

Pořádné dusno mezi parlamentní pravicí rozpoutaly události na pražském magistrátě. Snaha o odvolání primátora Bohuslava Svobody a celé rady, spolu s námluvami koaliční TOP 09 a opoziční ČSSD, zaujala i celorepublikové špičky stran. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek například zástupci ODS doporučil, ať si dá hadr na hlavu.

Dej si hadr na hlavu, vzkázal Kalousek do ODS. A ČT zažila pravicové dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Rozpad pražské magistrátní koalice okomentoval na svém Facebooku europoslanec ODS Jan Zahradil. Podle něj se dalo očekávat, že TOP 09 nechá koalici padnout a začne se bratřit s levicovou ČSSD. Proto Zahradil spekuluje o důvodech pádu koalice. Jeho hlavním tvůrcem prý není primátorský náměstek a lídr TOP 09 na pražské radnici Ondřej Hudeček, ale první místopředseda a skutečný iniciátor všeho dění ve straně Miroslav Kalousek.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Právě on podle Zahradila o pádu rady rozhodl. Důvodů prý může být několik, třeba snaha pomstít se ODS za likvidaci projektu sKaret. Nebo strach z primátora Svobody coby lídra ODS pro parlamentní volby. „Takže z něj chce ten řetěz co nejrychleji sundat,“ poznamenává Zahradil. Hlavním důvodem však podle něj je to, že TOPka si chce otevřít prostor k tomu, aby po volbách v roce 2014 mohla spolupracovat s ČSSD i na vládní úrovni.

Samotného Kalouska Zahradilovy spekulace pobavily. „Europoslanec Zahradil se domnívá, že poté, co Bůh stvořil nebe a zemi a oddělil zem od tmy, tak vše předal ministrovi Kalouskovi,“ sdělil pro server Týden.cz. A pokračoval radou samotnému europoslanci: „Zahradil ať si dá mokrý obklad,“ doporučil.

Přidal se i šéf pražské TOP 09 a poslanec František Laudát: „V Bruselu je asi velké teplo. Protože tohle vypadá na přehřátý mozek,“ soudí.

Dusno v otázce pražské koalice bylo i v diskusním pořadu ČT Události, komentáře. Zde se střetla zastupitelka za ODS Alexandra Udženija s předsedou zastupitelského klubu TOP 09 Jiřím Vávrou. Ten v debatě zmínil, že velkým problémem současné koalice je například stíhání radních kvůli kauze Opencard, což zastupitelku ODS velmi rozčílilo.

„IT má na starosti Vaše paní radní Vorlíčková,“ upozornila ostře Udženija. „Mimochodem, když jste tu občany strašil, kdo všechno bude obviněn, tak tato rada je obviněna jen kvůli této Vaší paní radní,“ pokračovala. „My jsme byli loajální, postavili jsme se za paní radní, a vy jste se nám odvděčili tím, že jste nám vypověděli koaliční smlouvu, a ještě jste nám to vzkázali přes Otázky Václava Moravce,“ vmetla dále zástupci TOP 09.

„Pokud by tu chybu udělal někdo z ODS, tak si nedovedu představit, co byste tu předváděli,“ dodala Udženija. V problematice Opencard se však zástupce TOP 09 nedal zastrašit. „Nebýt rozhodnutí Vaší předchozí koalice s ČSSD, tak paní radní Vorlíčková nemusela tento požár hasit,“ upozornil.

Vávra se následně ohradil proti nařčení, že případná spolupráce TOP 09 s ČSSD by byla na stejné úrovni, jako když s touto stranou na začátku volebního období spolupracovala ODS. „Já bych řekl, že je to něco úplně jiného. U nich to bylo mocenské rozhodnutí, ale my chceme spravovat Prahu,“ uvedl.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…