Dej si pozor, Bakalo, možná bude bouře. Hornický předák varuje

15.09.2013 19:26

Horníci z Ostravska míří protestovat do ulic. Na úterý je naplánovaná demonstrace v Ostravě a nevylučují konání dalších protestních akcí ani v Praze a na Modravě. Důvodem jejich nespokojenosti je počínání uhlobaronů ze společnosti NWR, kteří chtějí uzavřít ztrátový Důl Paskov. Patří k nim také miliardář Zdeněk Bakala.

Dej si pozor, Bakalo, možná bude bouře. Hornický předák varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

"Slibovali nám práci na dvacet let, teď zavírají," stěžuje si šéf paskovských odborů Rostislav Palička v rozhovoru pro časopis Týden.

Situace po zavření dolů bude pro horníky i jejich rodiny těžká. „Už teď se setkávám s ryzím zoufalstvím mnoha havířů, kteří se bojí, co přijde. Vzali si hypotéky na byt nebo třeba staví barák, mají půjčky, auta na leasing a teď najednou vedení společnosti vyhlásí, že šachta skončí,“ popisuje horník.

Volání po radikálních řešeních

U některých havířů přerůstá zoufalství v agresivitu a objevují se volání po radikálních řešeních. „Horké hlavy se snažím uklidnit, ale pokud NWR zavře Paskov a později i další šachty, vypuknou na Ostravsku sociální bouře,“ varuje Palička.

Navíc ani platové podmínky za rizikovou práci v podzemí nejsou příliš slavné. Už prý rozhodně neplatí heslo z dob socialismu „Já jsem havíř, kdo je víc“. Dřina je to ovšem podle šéfa paskovských odborů pořád stejná, jako když nastupoval na šachtu v roce 1988.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…