Dejte každému člověku garantovaný příjem! KSČM vítá novinku světové levice

20.09.2013 12:36

Komunisté uvažují o novém "všeléku" na zlepšení sociální situace občanů, kterým má být takzvaný nepodmíněný základní příjem (NZP). Ten by podle navrhovatelů mohl pomoci odstranit chudobu, nedůstojný život nezaměstnaných, špatně placených pracovníků a i třeba bezdomovců. A nejde prý o utopii. KSČM na toto téma vítá diskusi.

Dejte každému člověku garantovaný příjem! KSČM vítá novinku světové levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Princip nepodmíněného základního příjmu představil na tiskové konferenci a semináři Pražské školy alternativ filozof a sociální vědec Marek Hrubec. Ten vysvětlil, že současná systémová krize ukazuje, že zajištění základních sociálních potřeb lidí vyžaduje nové nástroje. "NZP pro každého občana by mohl pomoci odstranit chudobu a nedůstojný život nezaměstnaných, špatně placených pracovníků, bezdomovců, ale také rodičů na mateřské a rodičovské či lidí pracujících v organizacích občanské společnosti," tvrdí.

Sdělení z webu KSČM ZDE

Sociální složka lidských práv

A NZP není pouhou utopií, v současné době je prý zaveden v jednom ze státu USA, na Aljašce, kde se financuje z daní firem těžících nerostné suroviny. NZP má být všeobecný, dostatečně vysoký a nepodmíněný, neboť má být považován za naplnění sociální složky lidských práv, o čemž hovoří levice. Jako hlavní zdroj by u nás mohlo podle Hrubce posloužit progresivní zdanění.

"Nemůžeme říci, že by takový limit u nás neexistoval. Jde o uznanou dávku životního minima, v horší konstelaci existenčního minima," uvedl pro Haló noviny stínový ministr práce a sociálních věcí za KSČM Miroslav Opálka, který diskusi o NZP vítá. Připouští ale, že by jeho zavedení vyžadovalo vysokou míru solidarity.

Cílem Iniciativy evropských občanů za nepodmíněný základní příjem je shromáždění podpisů na peticích a projednávání NZP v Evropské komisi a na veřejném slyšení europarlamentu. Do ledna 2014 je nutno nejméně v sedmi zemích EU získat milion podpisů, v ČR aspoň 16 500, dodávají Haló noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…