Dejte nám peníze pro drogově závislé a ušetříte, ujišťují stát neziskové organizace

24.10.2019 16:44

Náklady péče o závislé se podle neziskových organizací, které se jí věnují, státu vracejí 1,5krát až pětkrát. Stát ušetří podle jimi citovaných studií na zdravotních a sociálních nákladech, menší jsou ekonomické škody i kriminalita. Náklady v souvislosti s alkoholem jsou zhruba dvojnásobné než vybrané daně.

Dejte nám peníze pro drogově závislé a ušetříte, ujišťují stát neziskové organizace
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Na péči o závislé má podle těchto organizací příští rok jít z rozpočtu o 35 milionů korun méně než letos. Podle neziskových organizací tak budou chybět peníze na ambulance, prevenci i výměnu stříkaček. Vyjádření národní protidrogové koordinátorky ČTK zjišťuje.

„Data z různých studií ukazují, že pokud péče nebude poskytovaná, budou náklady nejen v oblasti zdravotní, ale také sociální, jako je pobírání sociálních dávek, péče o rozpadlé rodiny nebo nezaměstnanost. Jsou také ekonomické škody, které souvisejí s nižším výkonem v práci nebo pracovní neschopností, ale i náklady s kriminalitou, krádeže nebo dopravní nehody,“ řekl Jiří Zatřepálek, odborný ředitel o.p.s. Magdalena, která působí ve Středočeském kraji.

Ministerstvo financí navrhuje zvýšení daní ze závislostí, tedy z tabáku, některých druhů alkoholu a hazardu. „Naopak na péči chce snížit příspěvky o 35 milionů korun. Budeme se snažit, aby bylo kompenzováno (pracovníkům neziskových organizací) i další navyšování platů o 1 500 korun ve veřejné sféře,“ uvedl šéf Asociace neziskových organizací Matěj Hollan. Podle něj se budou změny snažit prosadit i někteří poslanci a senátoři při projednávání rozpočtu a daňového balíčku.

Dosud se na protidrogové prevenci podílel Úřad vlády prostřednictvím Rady vlády pro protidrogovou politiku a ministerstev práce, zdravotnictví, školství a vnitra. Nově bude peníze rozdělovat jen Úřad vlády a resort sociálních věcí. Peníze dávají také obce a kraje, některé služby, například činnost adiktologických ordinací, jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Pojišťovny pro příští rok peníze na péči přidaly.

Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčí Gabriely Štěpanyové chce budovat síť adiktologických ambulancí jako zdravotnických zařízení, kde bude dostupný kromě odborníka na závislosti psychiatr, klinický psycholog nebo zdravotně-sociální pracovník. „Jejich vznik chceme nastartovat v rámci projektu Podpory nových služeb pro duševně nemocné. Už během roku 2020 vzniknou první dvě ambulance s rozšířenou péčí, specializované na adiktologii, které budou 18 měsíců financovány z Evropských fondů,“ sdělila ČTK. Celkem by jich mělo být 20, nejméně jedna v kraji. „Předpokládáme, že v rámci páteřní sítě adiktologických zdravotnických ambulancí a navazujících aktivit bude též program výměny injekčních stříkaček,“ dodala mluvčí.

Už letos jde z resortu zdravotnictví na dotace na protidrogovou prevenci méně peněz než loni. Rozdělených 30,5 milionu je o 29 procent méně než loni, z nich 22 milionů jde neziskovým organizacím, zbytek příspěvkovým organizacím ministerstva. Ministerstvo uvedlo, že loňská částka byla rekordní. V roce 2017 šlo 35 milionů korun, v letech 2016 a 2015 kolem 20 milionů korun.

V ČR je jako problémové užívání drog označováno dlouhodobé nebo pravidelné užívání pervitinu a opioidů a injekční užívání jakékoliv drogy. Odborníci odhadují, že závislých je přibližně 48 000 a téměř tři čtvrtiny z nich užívají pervitin. Snížení financování, které by vedlo k omezení substituční léčby a výměny použitých injekčních stříkaček, by podle odborníků mohlo vést k šíření infekčních nemocí, jako jsou žloutenka a HIV, a ke zvýšení kriminality.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …