Dejte pozor na imunitu, varují ministryni Válkovou senátoři

22.05.2014 12:24

Dva senátoři vyzvali ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (za ANO), aby se zasadila o to, aby policie a žalobci nepopotahovali zákonodárce kvůli jejich imunitě za jejich projevy. Podnětem bylo stíhání tehdejšího poslance VV Otto Chaloupky za jeho vyjádření k útoku skupiny Romů na manželský pár v Duchcově.

Dejte pozor na imunitu, varují ministryni Válkovou senátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Podle senátorů byla kauza loni zastavena, ale letos bylo stíhání zahájeno po oznámení Chaloupkovy kandidatury ve volbách do Evropského parlamentu.

Podle Ústavy nelze poslance ani senátora stíhat za jejich projevy učiněné na parlamentní půdě

„Nepochybuju o tom, že to je účelové," uvedl k tomu dnes senátor Pavel Lebeda (nestraník za ČSSD). Výzvu adresoval Válkové spolu se svým kolegou Miroslavem Krejčou, s nímž za Chaloupkovu stranu Republika také kandiduje na europoslance. Ministryně jim musí odpovědět do 30 dnů, podotkl Krejča. „Očekáváme, že ta reakce bude identická s naším názorem," dodal.

Senátoři připomenuli, že podle Ústavy nelze poslance ani senátora stíhat za jejich projevy učiněné na parlamentní půdě. Podle Lebedy to ale státní zastupitelství buď nezná, nebo vědomě obchází. Senátor to uvedl s tím, že Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo zahájení trestního stíhání Chaloupky kvůli jeho vyjádření na facebookovém profilu z loňského června, kdy byl ještě poslancem.

Na počátku celé kauzy bylo napadení mladého manželského páru skupinou několika Romů v Duchcově

Chaloupka tam reagoval na vyjádření otce jedné z útočnic Františka Tomáše, že se napadeným, ačkoli byli zraněni, nic nestalo. „Vaše (cikánská) arogance přerostla už dávno do rozměrů, které vyžadují reakci," uvedl mimo jiné bývalý poslanec v textu, kvůli němuž mu byl přístup k jeho účtu zablokován. „Pan kolega Chaloupka prostě řekl nahlas to, co si jiní říkají potichu a co si myslí většina majoritní společnosti," komentoval to Krejča.

Na počátku celé kauzy bylo napadení mladého manželského páru skupinou několika Romů v Duchcově v noci na 18. května loňského roku. Útočníci manžele kopali a bili pěstmi. Incident, který zaznamenala kamera městské policie, vyvolal demonstrace. Policie pětici útočníků obvinila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…