Dejte tu komunistickou výzdobu z metra pryč. Student přišel s peticí

26.04.2024 20:52

Šestnáctiletý pražský student Jan Boháč usiluje pomocí petice o odstranění komunistické výzdoby v metru Anděl, kde se nachází velká plastika s nápisem Praha–Moskva. Podle Boháče je to stejné, jako by v jiné stanici byl nápis Berlín–Praha s nacistickou tematikou. Vedení dopravního podniku ani radní města Prahy ale o odstranění této výzdoby prý neuvažují s tím, že je to součástí historie metra v Praze „Je to stejné jako se sochou Koněva nebo Stalina,“ stojí si za svým student.

Dejte tu komunistickou výzdobu z metra pryč. Student přišel s peticí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Student Jan Boháč sepsal petici za odstranění komunistické výzdoby z metra Anděl a až sesbírá dostatek podpisů, chce celou věc předložit na pražském magistrátu. Boháčovi vadí zejména několikametrový nápis Praha–Moskva a plaketa hlásající přátelské pouto mezi Českou republikou a Ruskou federací.

„My, níže podepsaní, si nepřejeme, aby ve stanici metra Anděl v Praze byly komunistické prvky, či prvky podporující otevřeně Sovětský svaz,“ píše student v petici s tím, že výzdoba je nevhodná i s ohledem na ruskou invazi na Ukrajině.

„Myslíme si, že takový odkaz zde teď, v době ruské agrese na Ukrajině, rozhodně být nemá. Podle nás tím může být, například pro turisty či uprchlíky z Ukrajiny, ohrožena jasně vymezená zahraniční politika České republiky, a to do té míry, že například cizinci si nemusí být jistí, zda jsou v prozápadní zemi, či v ruské enklávě,“ tvrdí Boháč a navrhuje, aby město s výzdobou naložilo stejně jako se sochou maršála Koněva, která byla odstraněna v roce 2020 a odevzdána do muzea.

Boháčovi dle jeho slov vadí, když musí každý den při cestě do školy koukat na komunistickou výzdobu. „Vadí mi to dlouho, stydím se pokaždé, když jdu okolo, tak jsem se rozhodl s tím něco dělat. Nejdřív jsem se podíval, jestli už taková petice neexistuje, ale žádnou jsem nenašel, tak jsem založil vlastní,“ pravil Boháč pro Pražský Deník.

Nejvíce mu prý vadí nápis: Stanice Moskevská, vybudována v roce 1985 společně pražskými a moskevskými budovateli metra na počest československo-sovětského přátelství. „Nápis podle mě přímo otevřeně poukazuje na přátelství, které vlastně nikdy ani neexistovalo, dnes však rozhodně neexistuje,“ vyjádřil svůj názor student.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman k tomu zmínil, že radní o odstranění těchto plastik neuvažují, protože je to součást historie metra v Praze. „Jedná se o historickou součást daného prostoru, tedy i součást architektury a umění stanice, a Dopravní podnik nešel cestou cancel culture,“ sdělil Hofman.

„Přijde mi to stejné, jako kdyby vedle staveb postavených za Protektorátu Čechy a Morava byly nápisy ‚Praha–Berlín‘ či ‚Arbeit macht frei‘. Podle mě bychom se měli zamyslet, zda bychom tu takové nápisy chtěli. A pokud ne, tak proč zde máme mít nápisy vyjadřující něco podobného, jen z jiné doby?“ srovnal student Boháč ve vyjádření pro iDNES.cz.

„Je to jasně prokomunistický nápis. Jako součást historie může být přemístěný třeba do muzea, ale v dnešní době rozhodně nepatří do veřejného prostoru. Může to být i hodně nepříjemné pro Ukrajince, kteří tu nyní žijí,“ upřesnil, a že město by s výzdobou mělo naložit stejně jako se sochou Koněva nebo Stalina.

Pražské metro letos slaví 50 let od otevření první úseku trasy C v roce 1974. Slavnostní otevření bylo tehdy naplánováno na 9. května jako připomínka osvobození Prahy Rudou armádou a konec druhé světové války. Byla to tehdy velká manifestace dobrých vztahů a vzájemné spolupráce se Sovětským svazem. Mnoho stanic vznikajícího metra neslo ideologická jména nebo jména komunistických osobností.

Plastika v metru Anděl vznikla v 80. letech a symbolizovala spolupráci inženýrů ze Sovětského svazu a z Československa. Stanice se původně nazývala Moskevská a pracoval na ní sovětský tým; český tým na oplátku stavěl moskevskou stanici Pražskaja, která si svůj název ponechala dodnes.

Praha po revoluci v roce 1990 všechny stanice s komunistickými konotacemi přejmenovala. Tak například stanice Leninova se změnila na Dejvickou, Gottwaldova na Vyšehrad, stanice Budovatelů na dnešní Chodov. Stejně tak stanice Družby se přejmenovala na Opatov a Kosmonautů na Háje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

NEchci živit ukrajince, ukrajinskou válku, NEchci bojovat za banderovský pronacistický režim, ulice bandery v kyjevě , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 27.04.2024 4:01:01
opět ukázka práce neziskovek na školách ,vymývání mozků , tyhle akce nevymyslel student ,ale aktivista ,........ ......... , tomu nevadí kolaborace s nacisty banderovci, spojenectví s německem, líhní nácků v eu nato , proti tomu neprotestuje

|  7 |  0

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…