Deklarace není omluvou, ale lítostí, řekl primátor Brna

22.05.2015 17:23

Hostem pátečního rozhovoru pro DVTV byl primátor Brna Petr Vokřál z hnutí ANO. V diskusi s redaktorem Martinem Veselovským se vyjádřil k deklaraci o projevení lítosti ze 30. května 1945.

Deklarace není omluvou, ale lítostí, řekl primátor Brna
Foto: Redakce
Popisek: Vlevo poválečný odsun Němců, na pravo Židé v koncentračním táboře

Pro deklaraci, ve které stojí, že město Brno upřímně lituje událostí z května 1945 a dní následujících, hlasovalo z pětapadesáti brněnských zastupitelů 34. Mezi nimi byli zastupitelé z vládnoucí koalice v Brně, z řad ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a TOP 09.

„Je to omluva pozůstalým, respektive těm, kteří ještě žijí, jakým způsobem se tehdejší vedení Brna zachovalo k dlouhodobě žijícím Němcům a německým rodinám v Brně,“ řekl Vokřál a dodal, že to můžeme brát jako omluvu, ale že je to spíše jen vyjádření lítosti nad krvavými událostmi, které se dotkly každé desáté rodiny.

Byly tlaky i ze strany partnerských měst

Podle Vokřála se v Brně několikrát pokusili vyjádřit politování, ale nikdy to zastupitelstvo neschválilo na svém zasedání. Poté dodal, že důvodem k tomuto kroku byly i vnější tlaky. „Setkal jsem se s celou řadou lidí, kteří tu dobu pamatují. Rok 2015 je ‚rokem smíření‘ s kontextem na všechny oběti II. světové války, ať už to byly romské pogromy, židovské oběti, civilní oběti nebo i tato oblast vyhnání,“ řekl s tím, že cítil, že se některá zahraniční partnerská města této deklarace dožadovala. „Obrací se to na všechny, kteří byli do toho pochodu zařazeni,“ řekl.

Také reagoval na slova Michala Haška, který se na svém facebookovém profilu vyjádřil k deklaraci slovy: „Politika nemá hodnotit a interpretovat historii. Bohužel k tomu v Brně došlo. Historii a její hodnocení ponechme historikům. Sám pojem smíření znamená, že si obě strany podávají ruku. Ale kdo se omluvil za vyhnání Čechů v roce 1938 na jižní Moravě, za statisíce popravených odbojářů v Kouňovických kolejích a za transportované a zavražděné Židy a Romy z Brna.“

Podle Vokřála zastupitelé historii nehodnotili, ale kdyby to bylo vše na historicích, tak bychom neměli žádná zastřešující a usmiřující prohlášení, protože byla politickými vyjádřeními. „Překvapilo mě ale, že pro deklaraci nehlasovali zastupitelé z řad ODS, u kterých se zdálo, že s ní nemají problém. Připisuji to politikaření,“ řekl.

Kdybychom někoho inspirovali, bylo by to dobré

Vokřál se vyjádřil i k možnosti, že Brno mohlo inspirovat další města. „Ta ambice tady nebyla. Nechtěli jsme strhnout nějakou vlnu, ale pokud se k tomu některá další města přidají, budu rád, protože by bylo dobré uzavřít to stejně jako spoustu dalších témat, která ještě nebyla dotažena do konce,“ řekl na závěr primátor Brna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…