Děkujeme vám jménem 3 000 spolubojovníků, kteří padli v boji, prohlásil Američan v Plzni

05.05.2016 21:40

Nepřetržitým čtením jmen obětí holocaustu začaly v centru Plzně čtyřdenní Slavnosti svobody, oslavy osvobození Plzně americkou armádou a konce druhé světové války. Den vzpomínání na oběti holocaustu Jom ha-šoa je novinkou oslav, stejně jako jí budou jízda veteránů po Plzni – Ride of Freedom – a rozsáhlý program v kulturním centru DEPO2015, řekl ČTK náměstek primátora Martin Baxa (ODS).

Děkujeme vám jménem 3 000 spolubojovníků, kteří padli v boji, prohlásil Američan v Plzni
Foto: vlada.cz
Popisek: Vzpomínkový akt Díky Ameriko k 70. výročí osvobození města Plzně, 6. května 2015.

Slavnosti město koncipuje hlavně jako poctu veteránům, kteří Plzeň před 71 lety osvobodili. Letos jich přijelo sedm z USA a šest z Belgie, dva jsou na slavnostech poprvé.

Více než 10 000 zraněných spolubojovníků

„Jom ha-šoa, kterou pořádá Terezínská iniciativa, se uskutečnila v Plzni poprvé. Je hodně důležité si současně připomínat tu obrovskou radost z osvobození, ale také ty temné části, které mu předcházely,“ uvedl Baxa. Z plzeňské židovské obce zahynulo téměř 3 000 lidí v koncentračních táborech. Podle předsedkyně obce Evy Štixové se vrátila asi stovka Židů. „Desítky lidí četly jména Židů, kteří z Plzně a okolí odjížděli v lednu 1942 ve třech transportech do Terezína,“ řekla Aneta Plzáková z iniciativy. Na plátně se promítaly jména zavražděných Židů z náhrobků plzeňského hřbitova.

Po 17:00 položili primátor Plzně a jeho náměstkové čtyři věnce u památníku 2. pěší divize na Chodském náměstí, kde přihlížela více než stovka lidí. „Jsme tu čtyři z této divize, kteří oslavujeme události roku 1945. Z celého srdce vám děkujeme za to, že jste sem přišli, a děkujeme vám jménem těch 3 000 spolubojovníků, kteří se nedočkali osvobození a při osvobozování padli. A děkujeme vám také jménem více než 10 000 zraněných spolubojovníků,“ řekl americký veterán Earl Ingram. 2. pěší divize, která osvobodila nejvíce měst a obcí na západě Čech, měla přes 15 000 vojáků. Stejný pietní akt pak následoval v Husově ulici u památníku 16. obrněné divize a památníku Československým vojákům bojujícím na západní frontě.

Slavnosti potrvají v Plzni do neděle 8. května. Návštěvníci uvidí pietní akty, historické vojenské kempy, prezentace armády, koncerty, výstavy a připravena jsou setkání s veterány.

Slavnosti letos nebudou mít oficiální nedělní přehlídku po Klatovské třídě Convoy of Liberty

Oslavy poznamenaly spory mezi některými pořadateli z klubů vojenské historie. Poprvé po více než 20 letech také nebude hlavní pietní akt 6. května u pomníku Díky, Ameriko!. Kvůli nebezpečným trhlinám v žulových pylonech jej nechalo město v dubnu odstranit a nechává postavit stejný nový. Hlavní vzpomínkový akt tak bude u nedalekého pomníku generála Pattona pod Velkým divadlem.

Slavnosti letos nebudou mít oficiální nedělní přehlídku po Klatovské třídě Convoy of Liberty. Několik klubů vojenské historie ale hodlá uspořádat vlastní konvoj několika desítek aut za plného provozu na rušné třídě. Místo konvoje bude v sobotu oficiální jízda Ride of Freedom, v níž povezou historické džípy veterány městem.

Další novinkou je program v centru DEPO2015, kde budou festival amerických jídel, výstava dobových fotografií z roku 1945, v neděli pak od 11:00 do 13:00 prezentace americké vojenské techniky.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …