Dělají děvčatům tak hnusné věci, že ty raději páchají sebevraždu. Okénko do Islámského státu

14.10.2015 19:22

Britský deník Daily Mail přináší informace o brutálních praktikách mučitelů Islámského státu, kterých se dopouštějí na zajatých jezídských dívkách. Desítky z nich raději dobrovolně volí sebevraždu, než by dál čelily nelidskému bití, ponižování a v neposlední řadě také sexuálnímu násilí.

Dělají děvčatům tak hnusné věci, že ty raději páchají sebevraždu. Okénko do Islámského státu
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Náboženská sekta jezídů patří přes nevysoký počet svých bojovníků k nejzatvrzelejším nepřátelům Islámského státu. O to je však pomsta radikálů z ISIS vůči jezídským bojovníkům a jejich rodinám krutější. Od počátku konfliktu v Sýrii Islámský zajal stovky až tisíce jezídských žen, ze kterých udělal sexuální otrokyně. Malé dívky i ženy jsou prodávány na trhu jako dobytek a poté jsou podrobeny skutečně bestiálním praktikám. Pomoci jim z jejich zajetí pomáhají také šestatřicetiletá jezídská žena Amína Saíd Hasanová či movitý obchodník skrývající svoji identitu pod jménem Abú Shujaa. Oběma se doposud podařilo před krutým osudem zachránit několik dospělých žen a malých dívek. Ne všechny se bohužel podaří zachránit. „Mnohé z nich ztratí naději a raději volí sebevraždu, než by dál snášely svůj úděl,“ cituje deník bývalou právničku Amínu.

Amíně se záchranou dívek pomáhá také její manžel Challel, jak ovšem přiznávají, nejsou vždy úspěšní. Každý takový neúspěch může mít pro danou dívku fatální následky. „S mnoha dívkami jsme nakonec ztratili kontakt a jsem si jistá, že poté spáchaly sebevraždu. Jejich fotografie mám u sebe,“ říká Amína, jež ovšem odmítá prozradit identitu těchto dívek. Více než pět set jezídských dívek různého věku bylo zajato vloni v srpnu, když radikálové Islámského státu dorazili do oblasti Sindžár. Ještě před tím zmasakrovali přes 5 000 jejich otců, manželů a bratrů. Dívky, kterým bylo umožněno uprchnout, hovoří o chladnokrevně prováděných krutostech. Celá řada z nich posloužila jako dárek lokálním vůdcům ISIS.

„Před deseti dny jsme pomohli uprchnout jedné mladé ženě i s jejími dětmi. Bojovník ISIS, který ji sexuálně zneužíval, však ještě předtím zavraždil její dceru. Byl jí teprve jeden rok a pět měsíců a on ji zabil před jejíma očima. Mnoho z těchto dívek je těhotných, ale když se dostanou pryč, jdou na potrat. Nechtějí porodit dítě, jež bylo nedobrovolně počato s bojovníkem ISIS,“ vypráví viditelně otřesená Amína. Záchranné operace podniká se svým manželem z jejich domu v severoiráckém městě Dohuk, kde vychovávají šestiletou dceru. Vytipovaným dívkám Amína zavolá a zeptá se jich, kde se právě nacházejí. Poté předá jejich číslo jednomu z arabských převaděčů, který si s ní sjedná schůzku poblíž místa, kde je zadržována. Cena za její osvobození se podle Amíny pohybuje od 1 300 do 3 200 dolarů.

Celý text v angličtině je vám k dispozici ZDE

„Většina z těchto pašeráků jsou Arabové, ale nepatří k ISIS. Pouze žijí v oblastech ovládaných Islámským státem. Oni sami dívky neprodávají, ale pouze je unášejí. Nikdy nebudu jednat s nikým přímo z ISIS,“ říká Amína rezolutně. Neustálé setkávání se s tragickými příběhy znásilňovaných dívek ji emocionálně vyčerpává, ale své úsilí nehodlá vzdát. „Denně mi volají a prosí mě, abych je zachránila. Ptají se, kdy je zachráním. Na začátku jsme byli jen malá skupinka dobrovolníků. Nyní máme svoji kancelář dotovanou prezidentem kurdského regionu Masúdem Barzáním. Problém je také, že ty dívky nemají po osvobození kam jít. Člověk se musí ptát, jak můžeme dopustit, aby byly ty dívky denně znásilňovány a prodávány na trhu jako dobytek. Bez pomoci mezinárodního společenství se ovšem nikam neposuneme a bude nám všechno trvat dalších deset let,“ říká Amína.

Jen několik minut od bytu Amíny bydlí čtyřicetiletý podnikatel, který se představuje pod svojí přezdívkou Shujaa. Jeho týmu se doposud podařilo zachránit téměř 400 jezídských dívek. Na rozdíl od Amíny si nenajímá pašeráky, ale dívky unáší na vlastní pěst. O své minulosti se příliš bavit nechce, ale o to je otevřenější ve vyprávění, jakým způsobem se mu daří obelstít radikály ISIS. „Ve městě Rakka pro mě pracují stovky lidí. Když se chystám osvobodit konkrétní dívku, dostanu od nich přesné informace. “Jeho tým uvízl již pětkrát v pasti a přišel o dvanáct lidí. „Pokusí se nás dostat znovu, ale já budu pokračovat dál, dokud nebudou jezídové osvobozeni všichni. Můžou dostat dalších pár členů našeho týmu, ale stále se rozrůstáme. Jakmile se podaří jednomu člověku utéci, hned má kontakty na další,“ prozrazuje Shujaa.

V září se jeho týmu podařilo dostat z domu australsko-libanonského radikála ISIS hned sedm dívek. „Poslal jsem je do Turecka a poté se dostali do Iráku. Naposledy jsem zachránil také dvě jezídské dívky z domu, který patřil Saúdům. Vím také ovšem, že se k Islámskému státu přidala spousta Britů. Unesené dívky mi mnohokrát potvrdily, že je zneužívali právě Britové,“ vysvětluje Shujaa v rozhovoru s reportéry Daily Mail a ironicky se pousměje, když přijde řeč na pomoc od vlády. Příští den by měl se svým týmem odjet do Sýrie a přivézt odtud zpět ženu a její tři děti. Sám je otcem dvanáctiletého dítěte a přiznává, že se o něj rodina bojí. „Respektují však, že jsem se pro tuto činnost rozhodl,“ uzavírá statečný podnikatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…