Dělejte něco s prolhanou ČT! My naděláme pendrek. Žumpa, Komárek, petice. Ve sněmovně bylo rušno kvůli televizi

24.02.2015 20:04

Nejen Česká televize, ale i Rada ČT se ocitly pod palbou kritiky na jednání volebního výboru Poslanecké sněmovny, který má v gesci sdělovací prostředky. Postaral se o to jednak zástupce petičního výboru podpisové akce za lepší informovanost koncesionářů České televize, ale i přítomný mediální analytik Štěpán Kotrba, který veřejnoprávní médium obvinil, že nekoná podle zákona a zmínil svaté nadšení redaktorky zpravodajství při snaze poškodit prezidenta.

Dělejte něco s prolhanou ČT! My naděláme pendrek. Žumpa, Komárek, petice. Ve sněmovně bylo rušno kvůli televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí

Zpravodajství České televize je nejen objektem vášnivých internetových diskuzí, zástupci veřejnosti si na ně chodí stěžovat na jednání Rady ČT, ale aktuálně se dostalo i na schůzi sněmovního volebního výboru. Jeho člen Jaroslav Holík z hnutí Úsvit na ni uvedl zástupce petičního výboru podpisové akce za lepší informovanost koncesionářů České televize Lubomíra Španěla. Ještě před ním se ujal slova místopředseda volebního výboru Vítězslav Jandák. "Nám jako politikům není dáno, abychom mluvili do vysílání České televize. Ať tu vyslechneme cokoli, můžeme s tím udělat pendrek,“ vysvětlil poslanec ČSSD, že v tomto případě je správnou cestou obracet se na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání nebo Radu České televize.

Přesto ale Lubomír Španěl, který vážil cestu z jižní Moravy, následně zákonodárce vyzval k tomu, aby se stavem zpravodajství důkladně zabývali, protože se v poslední době zhoršil. "Není přece reálné, aby na prezidenta republiky, a to podotýkám, že nejsem jeho příznivcem, nebo na ukrajinský konflikt či další kauzy a záležitosti existoval jen jeden neomylný názor, a to právě názor České televize. Když už jsem zmínil Ukrajinu, pak se jistě shodneme, že rozšíření konfliktu je jednou z největších hrozeb pro Evropu od druhé světové války. Přesto nás o situaci informuje jeden jediný zahraniční zpravodaj České televize Miroslav Karas, kterému – je to nadsázka – nevěřím už ani to, že na Ukrajině byl,“ prohlásil před členy volebního výboru Lubomír Španěl.

Veřejnost se o České televizi baví jako o prohnilé žumpě

Vysílání České televize si nedovolí označit za lživé, protože by se musel pravděpodobně vypořádávat s křivým obviněním. "Moderní novinář nevysloví obecnou lež jako takovou, ale umně vytrhne věci z kontextu nebo zamlčí nevítaný názor. A dnešní technika a možnosti střihu jsou schopny otočit cokoli o sto osmdesát stupňů. Nic to však nakonec nemění na skutečnosti, že manipulace s veřejným míněním je zcela evidentní. O neobjektivitě České televize si štěbetají vrabci na střeše, debaty o neobjektivitě ČT plní diskuze všech internetových médií. Veřejnost se o České televizi baví jako o prohnilé žumpě,“ zdůraznil zástupce petičního výboru.

Podle něj si plátci koncesionářských poplatků nezaslouží lhaní. "Zklamání a blbé nálady už je mezi lidmi z České televize dost. Neznám pravidla výběru hostů do diskuzních pořadů, ale pokud je tato selekce ponechána na pracovnících televize, pak je někde určitě chyba. Ve veřejnoprávní televizi by měl dostat vyváženě prostor každý názor a v podstatě každý, kdo se do toho či onoho pořadu chce hlásit. Tím mám na mysli politickou scénu a odbornou veřejnost, z pořadů vyjmenuji Otázky Václava Moravce, Hyde park a Události, komentáře. Bylo by smutné a devastující, pokud bychom jednu demagogii v červeném nahradili demagogií druhou, a to třeba v bledě fialovém,“ zakončil Lubomír Španěl své vystoupení před poslanci.

Redaktorka ČT zjišťuje u vedení Národní knihovny informace o prezidentovi

Ještě více rozjitřil atmosféru veřejně přístupného zasedání volebního výboru politický a mediální analytik, novinář i bývalý člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba, který zkritizoval názor místopředsedy Vítězslava Jandáka. "Jeden z paragrafů zákona o České televizi říká, že Rada České televize je ze své činnosti odpovědná sněmovně. Posléze paragraf osm zákona říká, co rada jako orgán musí. Mimo jiné i to, že by měla dbát na dodržování kodexu a zákona. Já si nedovedu představit situaci, kdy by rada nečinila a volební výbor sněmovny, který to má z titulu své kompetence přímo určené zákonem, nekonal,“ upozornil Štěpán Kotrba a podivil se nad tím, že na takové jednání nebyl přizván předseda Rady ČT.

Na členy volebního výboru se obrátil s apelem, že by jako poslanci měli Radu České televize vést k zodpovědnosti vůči zákonu. "Stížnosti, které se dostaly v poslední době na jednání Rady ČT, tato rada odmítá šmahem jako neopodstatněné, hloupé, primitivní a jí nehodné. To souhlasím se stěžovateli, že Česká televize nekoná podle zákona a kodexu tak, jak by měla. Souhlasím s tím, že její vysílání je neobjektivní a nevyvážené. Dokonce někteří redaktoři porušují zákon. Jestliže redaktorka zpravodajství České televize žádá po managementu Národní knihovny, aby jí zjistil chování prezidenta právě v knihovně, jestli si někdy půjčil nějakou knihu, je porušením zákona. Protože si nedovedu představit, že by toto měla Národní knihovna za úkol činit,“ konstatoval mediální analytik.

Pokud Rada České televize nerespektuje zákon, musí být odvolána

Jestliže ve svém svatém nadšení redaktorka takto investiguje vůči prezidentovi, nepovažuje to za ojedinělou věc. "Dovedu si představit i daleko horší, které se dějí v zákulisí při zjišťování skutečností, jež potom jsou takzvaně investigativní reportáže. Nedovedu si představit, že by se některé skutečnosti získaly postupem v souladu se zákonem, to znamená postupy čestnými, tedy tak, jak zákon a kodex televizi říká. To prostě není možné. Pracuje se s odposlechy, pracuje se s pomluvami. Přesto Rada České televize nekoná. Poslanecká sněmovna nekoná. Když k vám dorazí stížnost, říkáte, že nemůžete zasahovat do programu. Tak nezasahujte do programu, ale veďte Radu České televize k tomu, aby respektovala zákon a kodex. Když tak nečiní, tak ji odvolejte. Ale nevymlouvejte se na to, že nemůžete dělat nic,“ burácel Štěpán Kotrba.

Když se pak Vítězslav Jandák snažil své úvodní vystoupení vysvětlit a Štěpán Kotrba mu skočil do řeči, vybuchl i předseda volebního výboru Martin Komárek. "Důrazně vás upozorňuji, že tady mluví jeden, tohle je zasedání výboru,“ vynutil si respekt. "Ty stížnosti mají jít na radu a pak z toho má být nějaký výstup, který budeme řešit. Vůbec netvrdíme, že ve vysílání České televize je všechno 'oukej', ale naše jednání musí mít nějaký postup. Alespoň tak nás k tomu zákon vyzývá,“ vysvětloval už do zklidňující se atmosféry místopředseda volebního výboru Vítězslav Jandák.

Dělejte s ním něco, denně je na obrazovce ČT Kalousek

Podpořil ho i Martin Komárek, jenž poukázal na to, že partnerem volebního výboru je Rada České televize, a rozporoval vyjádření Štěpána Kotrby. "Když jsem byl na posledním zasedání Rady ČT, všiml jsem si, že stížnosti vyřizuje, nebo se je snaží vyřídit. Pan Kotrba možná zapomněl, protože je častým hostem těchto výborů, tak to slyšet musel, že my jsme na výboru několikrát řekli, že budeme po Radě ČT chtít daleko asertivnější přístup k panu generálnímu řediteli České televize a že jsme se zabývali objektivitou zpravodajství na posledním jednání, například kauzou vystřižení slova z projevu pana prezidenta,“ připomněl Martin Komárek.

Uvedl také, že předseda Rady České televize Jaroslav Bednář byl na jednání volebního výboru samozřejmě pozván, ale omluvil se, že to ze závažného důvodu nestihne. Nakonec se na závěr jednání dostavil, ale vzhledem k tomu, že s obsahem petice nebyl seznámen, tak na reakci na ni dostal čas do příště. Vítězslav Jandák poté znovu zopakoval, že členové volebního výboru potřebují oficiální informace, aby mohli ve věci České televize konat. "Pak si můžeme zavolat generálního ředitele ČT a ptát se ho. Dostávám také velké množství dopisů, ale od toho jsou rady nebo ředitel, který si pozve redaktora na Etický panel. Třeba dnes mi přišel mail: 'Dělejte s ním něco, denně je na obrazovce Kalousek',“ poukázal Vítězslav Jandák na jednoho z diváků, jemuž je proti srsti neustále vystupující politik TOP 09.

Poslankyně chtěla odvolat Dvořáka, její spolustraník zpravodajství chválí

Na to, jaké jsou možnosti poslanců vůči vedení ČT, upozornil Martin Kolovratník z hnutí ANO. "Na jedné schůzi našeho poslaneckého klubu začátkem roku zazněl od jedné kolegyně, nebudu ji jmenovat, výkřik, že musíme odvolat Dvořáka. Tak jsme se jí snažili vysvětlit, že to nejde, že sněmovna nemůže napřímo odvolávat generálního ředitele. A myslím si, že je to správně, že existuje hranice mezi politiky a veřejnoprávními médii. Ale teď vzhledem k té předchozí diskuzi mnohé z vás nepotěším. Když poslouchám, jak to ve veřejnosti šumí nespokojeností se zpravodajstvím České televize, tak řeknu upřímně, že já to vidím úplně opačně. Já s objektivitou zpravodajství České televize problém nemám a považuji ho za vyvážené,“ konstatoval na závěr člen volebního výboru Martin Kolovratník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…