Dělejte víc! vyhuboval Evropě kritik Putina

26.05.2015 9:12

Ruský publicista a spisovatel Leonid Beršidskij kritizuje summit Východoevroského partnerství, který se konal minulý týden v Rize. Podle Beršidského je chybou, že Evropská unie šesti bývalým sovětským republikám nenabídla nic konkrétního.

Dělejte víc! vyhuboval Evropě kritik Putina
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

„Po skončení summitu je zřejmé, že Gruzie, Moldávie, Ukrajina společně s Arménií, Ázerbájdžánem a Běloruskem nejsou vstupu do EU o nic blíž. Nejenom, že představitelé EU nehovořili o žádných konkrétních termínech, ale dokonce ani nenabídli občanům Gruzie a Ukrajiny bezvízový styk. Jediným výstupem tedy bylo, že víza nebudou dočasně požadována po 3,5 milionu občanů Moldávie,“ uvádí Beršidskij a konstatuje, že zejména Gruzie a Ukrajina jistě od summitu očekávaly mnohem víc. „Porošenko v březnu avizoval, že Ukrajina získá na summitu možnost bezvízového styku. Když se tak nyní nestalo, netajil se svým zklamáním. Dokonce veřejně pochyboval o současném formátu Východoevropského partnerství,“ zmiňuje Beršidskij.

V podobném duchu se vyjadřoval také předseda Výboru pro zahraniční záležitosti gruzínského parlamentu Tedo Japaridze. „Je špatné, že se domů vracíme s prázdnýma rukama. Především v souvislosti s výsledky průzkumu veřejného mínění, podle kterého by se chtělo 31 % Gruzínců připojit k Eurasijské hospodářské unii vedené Ruskem.“ Jak ovšem Beršidskij ironicky konstatuje, ani tyto „maličkosti“ nejspíš pro Evropskou unii nejsou důvodem, aby v rámci Východoevropského partnerství vyvíjela větší úsilí. „Arménie se již přitom členem Eurasijské hospodářské unie stala a Bělorusko je dokonce jejím zakládajícím členem. Zatímco pro Ázerbájdžán je případné členství ožehavou záležitosti vzhledem k územním sporům s Arménií. Více se zajímá o spojenectví s Tureckem, kterému dodává energie,“ píše Beršidskij.

Celý text v angličtině je ZDE

„Proevropsky orientované země bývalého SSSR mohou pouze akceptovat jakýkoli krok, který Evropa směrem k další integraci udělá. Porošenko a Putin se navzájem nenávidí a ani jeden z nich není ochoten udělat ústupky, jež by mohly vést k zastavení konfliktu na Ukrajině. Pokud by tak Porošenko učinil, bude smeten jako jeho předchůdce Janukovyč. Gruzie je v podobné situaci. Přes silné ekonomické vazby na Rusko vláda nemá žádný mandát na sbližování s Putinovým režimem. Moldávie zatím z Východoevropského partnerství těží nejvíce, proto je připravena na své započaté cestě vytrvat,“ popisuje Beršidskij. Dle jeho názoru by měla EU podporovat Gruzii v jejím proevropském směřování skrze zrušení krátkodobých víz. „Je to splnitelný cíl, jehož efekt se projeví v příštích letech. Do té doby se může situace v regionu začít opět měnit a evropští politici potom mohou přijít i s dalšími podobnými lákadly,“ nabádá ruský publicista.

Zrušení víz by se dle názoru Beršidského mělo týkat v neposlední řadě také Ukrajiny, pro kterou by tento krok mohl představovat ujištění, že s ní Evropa i nadále počítá. „Putinova zahraniční politika bohužel znemožnila EU zvýšit integrační úsilí týkající se Ukrajiny, Gruzie a Moldávie. To musí být pro EU úleva, protože všechny tyto země mají na svých hranicích zamrzlé konflikty, které mohou kdykoli opět vypuknout. Přes neustálé ujišťování EU, že chce v budoucnu bývalé státy Sovětského svazu přijmout do svých řad, tomu v Rize mnoho nenasvědčovalo. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande většinu času trávili tím, že přesvědčovali řeckého premiéra Alexise Tsiprase, aby naslouchal přáním řeckých věřitelů,“ uzavírá Beršidskij.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…