Dělníci na pokyn oligarchy Achmetova vytlačili z ulic Mariupolu separatisty

16.05.2014 12:37

Zástupci holdingu Metinvest ukrajinského miliardáře Rinata Achmetova podepsali ve východoukrajinském Mariupolu memorandum o zajištění pořádku a bezpečnosti, na němž se dohodli se zástupci separatistů z vedení „Doněcké lidové republiky". Oznámila to v pátek ukrajinská televize Espreso. Povstalci se v dokumentu zavázali k odzbrojení „domobrany" a slíbili, že se zdrží okupace správních budov. Tisíce dělníků z Metinvestu mezitím rozebírají barikády proruských ozbrojenců.

Dělníci na pokyn oligarchy Achmetova vytlačili z ulic Mariupolu separatisty
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Výraznou pákou na separatisty byly tisíce dělníků, kteří na pokyn Achmetova vyrazili do ulic Mariupolu a začali rozebírat barikády. Přidali se k nim také pracovníci oceláren a horníci v dalších pěti lokalitách. Proruští rebelové se před masou neozbrojených civilistů stáhli. Informuje o tom server iDnes.cz na základě zpráv z deníku The New York Times.

Memorandum vyzývá ke složení zbraní. Policie by měla převzít dohled nad pořádkem

Ukrajinskou armádu signatáři memoranda vyzývají ke zrušení kontrolních postů na výpadovkách. Pořádek ve městě má zajišťovat výhradně policie. Barikády budou odstraněny a poškozené budovy opraveny. Veřejná doprava a komunální služby se vrátí k normálnímu fungování.

Podle generálního ředitele hutního závodu Azovstal Envera Ckitišviliho, který dokument podepsal, vysílají signatáři ukrajinským občanům dvojí signál. „Radikálům navrhujeme složit zbraně a předat je bezpečnostním složkám. Armádě a státní moci navrhujeme zrušit kontrolní posty na předměstí a předat ochranu pořádku policii," řekl Ckitišvili, jehož podnik je jednou z hlavních součástí holdingu Metinvest.

Achmetov má být stíhán kvůli údajné spolupráci s teroristy

Podle listu Ukrajinska pravda ale není jisté, zda dohoda Achmetova s povstalci zajistí regionu klid. List otiskl výzvu šéfa ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka, který žádá trestní stíhání Achmetova pro „spolupráci s teroristy". Faktické příměří zřejmě nerespektují ani povstalci, kteří v noci na dnešek zaútočili na postavení vojáků u Mariupolu. Pod palbu se údajně dostal i štáb ukrajinské televize.

Kyjevská vláda zatím na aktivity Achmetova v Mariupolu nereagovala, stejně tak ani armádní velení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…