Dělnická strana se možná vrátí na scénu. Chce si ji zaregistrovat Vandasova matka

03.08.2013 21:45

V roce 2009 byla Dělnická strana pod předsednictvím Tomáše Vandase zrušena rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Předseda si okamžitě poté založil Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, která funguje dodnes, nyní se však na scénu může vrátit i původní značka.

Dělnická strana se možná vrátí na scénu. Chce si ji zaregistrovat Vandasova matka
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Vandas na předvolebním mítinku v Mostě

Jak zjistil server Týden.cz, usiluje o ni Vandasova matka Hana Pavlíčková. Ta vede partaj nazvanou Strana pro Evropu a v roce 2011 Ministerstvu vnitra zaslala žádost o přejmenování strany právě na Dělnickou stranu. Ministerští úředníci změnu názvu odmítli se zdůvodněním, že název je zavádějící asociací na stranu, která byla jako extremistická zrušena.

„U veřejnosti by schválení změny názvu mohlo vyvolat mylnou domněnku, že zrušené Dělnické straně bylo umožněno obnovit činnost,“ píše se v odůvodnění. Pavlíčková se ovšem s odmítnutím nespokojila a obrátila se na Městský soud v Praze, pod jehož působnost případ spadá.

Podle Pavlíčkové není ve zrušujícím verdiktu z roku 2009 výslovně uvedeno, že název zrušené strany nesmí užívat žádný jiný politický subjekt. To připustil i soudce Jan Passer, který o zrušení „dělníků“ tehdy rozhodoval.

Před soudem se objeví i Tomáš Vandas, předseda zrušené Dělnické strany. Serveru Týden.cz totiž prozradil, že si jej Strana pro Evropu vybrala, aby ji v procesu zastupoval.  Pak nepřímo přiznal, že záměrem přejmenování je oživit zakázanou Dělnickou stranu. „Chceme tímto krokem zabránit perzekuci lidí stíhaných jenom proto, že na sobě nosí tričko nebo čepici původní Dělnické strany,“ uvedl Vandas.

O tom, že mezi všemi třemi stranami existuje propojení, svědčí nejen příbuzenský vztah předsedů, ale rovněž fakt, že DSSS i Strana pro Evropu, a dokonce i zrušená Dělnická strana, sídlí na stejné adrese v Praze 6. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…