Dělnická třída dostala od EU klacek, raduje se student. Ale použije ho?

30.03.2024 14:35 | Monitoring

Student politologie a mezinárodních vztahů Vojtěch Augste se na webu a2larm.cz zaměřil na fakt, že Evropská unie se snaží posílit roli odborů. Směrnice o přiměřené minimální mzdě jde podle něj správným směrem a může pomoci, aby v ČR byla „emancipovaná a organizovaná dělnická třída“.

Dělnická třída dostala od EU klacek, raduje se student. Ale použije ho?
Foto: repro Nedeljnik
Popisek: Otrocká práce u pásu v Galantě

Novou směrnici o přiměřené minimální mzdě přijal Evropský parlament v říjnu roku 2022. „Směrnice se zabývá dvěma tématy; úpravou výšky minimálních mezd napříč unií a podporou kolektivního vyjednávání a účasti v odborech obecně. Rozhodně se jedná o krok správným směrem pro zlepšení podmínek pracující třídy, zejména pak co se týče posílení odborových organizací. Je ale důležité si uvědomit, že všechny problémy pracujících se kvůli jedné legislativní změně nerozplynou, na to by nestačily ani desítky takových změn, jelikož se prakticky vůbec nezabývají příčinami, ale jenom symptomy upadajícího systému. Celá situace je tak hořko-sladká, jak už tomu bývá zvykem," poznamenává Augste.

Směrnice podle Augsteho udává povinnost všem členským státům, ve kterých je kolektivními smlouvami chráněno méně než 70 procent zaměstnanců, vypracovat akční plán na podporu kolektivního vyjednávání a zároveň musí stanovit rámec pro vytvoření příznivých podmínek pro kolektivní vyjednávání.

„Posílené odbory skrze lepší podmínky pro kolektivní vyjednávání pochopitelně budou schopné jednodušeji přitahovat nové členy. Větší účast v odborech může znamenat mnohem větší schopnost nejen vyjednávat, ale zároveň se politicky angažovat. V USA, kde dělnické hnutí zažívá jakousi renesanci, od své vlády například vyžaduje explicitní podporu příměří v pásmu Gazy," dodal Augste s tím, že odbory by v tomto měly vidět ohromnou příležitost, jak mnohonásobně zvýšit svou relevanci a následně vyžadovat mnohem lepší podmínky nejen ze strany zaměstnavatelů, ale také ze strany legislativy, která od pádu socialismu pod vlivem neoliberalismu a kapitalismu systematicky rozebírá sociální stát, což je koneckonců jedna z vestavěných tendencí, které v kapitalismu můžeme identifikovat.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41573 lidí
„Aby se tak stalo, bude ovšem zapotřebí mít velice schopné odborové lídry a značnou mobilizaci zaměstnanců k tomu, aby se organizovali. Jenom čas ukáže, jestli téhle příležitosti budou odbory schopné využít, nebo ne," dodal.

„Směrnice je samozřejmě velice pozitivní vývoj, obzvláště podpora kolektivního vyjednávání, a tudíž i odborových organizací. Je nutné ale dění analyzovat materialisticky a také realisticky. Vyhráli jsme malé vítězství a vládnoucí třída ustoupila a vyhověla některým našim požadavkům, ale na konci dne je stále při moci a stále má téměř exkluzivní kontrolu nad legislativou. Je nutné si uvědomit, že když takové ústupky udělá, je to proto, že je její hegemonie ohrožena, a tak raději vyjde vstříc kompromisu, než aby o moc přišla úplně. Jakmile tuto skutečnost začneme brát na vědomí, pochopíme, že přesně takové situace můžeme využít, je to známka toho, že máme silnou pozici pro vyjednávání," míní Augste

„Nerovnost, nespravedlnost a vykořisťování stále existují a ještě dlouhou dobu existovat budou. Pokud se ale odmítneme spokojit s tím, že dostaneme úplné minimum k tomu, abychom mohli nadále ve společnosti fungovat s alespoň špetkou důstojnosti, a naopak využijeme momentum ze zahraničí, můžeme dosáhnout mnohem lepších podmínek nejen pro nás, ale i pro naše blízké a pro skupiny, které jsou v momentálním systému znevýhodněné. Není pochyb o tom, že stávky, organizování demonstrací a pochodů a obecně i budování komunity jsou velice silné nástroje, pokud je dokážeme využít. Pak není vůbec nereálné dosáhnout i progresivních cílů, jako je přijetí Istanbulské úmluvy nebo uzákonění manželství pro všechny. Když se nám podaří efektivně budovat solidaritu, tak není nic, čeho by emancipovaná a organizovaná dělnická třída nebyla schopna dosáhnout," dodal Augste.

Současným šéfem odborářů v Česku je opět Josef Středula. Ten sice nejprve musel skončit ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků, na mimořádném sněmu v Praze však následně získal 57 procent hlasů. Píše server iRozhlas. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…