Dementní kamioňáci? Dálnice stojí a ve sněmovně je z toho sranda. Rozstřelil to Klaus mladší

13.12.2018 10:30

Na pořadu schůze Poslanecké sněmovny bylo sice zdanění náhrad církvím, v jejím úvodu se však tématu držela jen poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Následoval ji totiž její lidovecký kolega, který se „zasekl“ na tom, že podstatnějším problémem je stav dálnice D1. A na to následně reagovali i další zákonodárci.

Dementní kamioňáci? Dálnice stojí a ve sněmovně je z toho sranda. Rozstřelil to Klaus mladší
Foto: screen: ČT24
Popisek: Václav Klaus mladší při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně

„Jsme tady proto, aby příští týden, až se bude hlasovat o rozpočtu, byla vládní koalice soudržná. Podle toho, jak budou hlasovat koaliční partneři ANO a ČSSD, ukáže se jejich soudržnost. Je to konkrétní ukázka. Vy máte ve svých rukách, jestli chcete být podporováni komunistickou stranou,“ sdělila Pekarová. O co vlastně podle jejího názoru jde?

Anketa

Myslíte si, že by ředitel René Zavoral měl v Českém rozhlase provést zásadní změny?

97%
3%
hlasovalo: 5530 lidí

„Právem poslanců je svolat mimořádnou schůzi. Bohužel tehdy jsme tady nebyli, nemohli jsme ten zákon podpořit,“ začal lidovecký poslanec Ondřej Benešík. „Nejede dálnice a my tady řešíme tento problém. Myslím si, že Sněmovna příští týden by o tomto měla jednat. To není dáno pouze přírodou, pouze sněžením,“ rozčílil se Benešík. Sněmovna se podle něj zabývá starým evergreenem a tisíce lidí se nemohou dostat tam, kam potřebují.

I přestože pak následovala vystoupení dalších zákonodárců, Benešík se k tématu D1 vrátil. „Budeme navrhovat, abychom se neutěšeným stavem na našich dálnicích zabývali,“ sdělil Benešík. 

Na slova Pekarové Adamové i Benešíka reagoval i komunistický poslanec Pavel Kováčik. Podle něj rozhodně nejde o test soudržnosti vládní koalice. „Jsem zvědavý, zda se podaří druhé čtení absolvovat a zda proběhne i čtení třetí,“ podotkl. 

„Kdybychom věděli, pane Benešíku, že tomuto zákonu budete bránit tak, že necháte nasněžit, tak bychom pro svolání této schůze zvolili jiný termín. Když už mluvíme o těch tisících aut, která stojí řadu hodin na dálnici D1, jsem odhodlán předložit takovou změnu zákona, která uzákoní, že v podobné situaci nesmí kamion vjet do levého pruhu. To je prostá úprava, každý se jí dosud bál,“ rozhorlil se Kováčik.

Trpělivost řidičům

Reagoval tak na situaci na D1, kde stojí v kolonách stovky aut. „Dementní kamioňáci zablokují všechny pruhy,“ zaznívá pak například v diskuzích pod zprávami o dopravní situaci. Lidé se zde pozastavují i nad tím, že nejsou k dispozici uličky pro záchranáře. 

Dálnice D1 stojí již od včerejšího dne. „Jsou tady obrovské kolony kamionů. Ta upozornění, která byla, byla ta, že problémy jsou od 55. do 70. kilometru, my už ale stojíme daleko dříve, na nějakém 35. kilometru,“ poznamenal reportér TV Prima monitorující situaci. Policisté podle něj vyzývají, aby lidé sjeli z dálnice a vybrali jinou cestu. „Řidiči se musí obrnit trpělivostí,“ poznamenal k situaci ve směru na Brno reportér.

Jak uvádí i server iDNES.cz, řidiči kamionů museli dodržet bezpečnostní přestávky, a tak mnohdy usnuli. Policisté se je následně snažili budit a dostat je z dálnice pryč. Kvůli dopravě pak také zasedání na Vysočině pracovní skupina složená ze zástupců kraje, hasičů a policistů.

Video najdete ZDE.

Ke Kováčikovi se pak obrátil i poslanec ODS Václav Klaus mladší. „Chtěl bych reagovat na vystoupení pana poslance. Nerozumím tomu útoku na řidiče kamionů. Když jste řidič kamionu, máte zimní gumy, máte všechno v pořádku a najednou přijedete ke kopečku, kde stojí Maďar na letních gumách, tak vy ho nemůžete objet? Tomu jsem nerozuměl,“ sdělil Klaus mladší.

Následovalo napomenutí od předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby se řečníci drželi tématu.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…