Demokracie by dostala na prdel. A s útoky na Kliniku to může být úplně jinak. Ohlasy sobotních bitev od znalců

08.02.2016 20:41

Jakou roli vlastně hrála česká policie při sobotních demonstracích v Praze, které se týkaly migrační krize? Zúčastnily se jí bezpečnostní složky jen ve své tradiční roli ochránců zákona, anebo i jinak? Tyto otázky dnes nedávají spát nejen značné části veřejnosti, novinářům, ale i vysokým policejním důstojníkům. Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila v této souvislosti několik známých osobností.

Demokracie by dostala na prdel. A s útoky na Kliniku to může být úplně jinak. Ohlasy sobotních bitev od znalců
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Anketa

Bylo vypálení Autonomního centra Klinika dle vás policejní provokací?

94%
6%
hlasovalo: 14087 lidí

Některá média i bezpečnostní experti se totiž diví, jak mohlo několik zakuklených chuligánů bez problémů navštěvovat dům v Thunovské ulici, který patří ministerstvu vnitra. Lidem pak vrtají hlavou i další podivnosti, jež se v hlavním městě udály při střetech „sluníčkářů“ s odpůrci imigrace. Například podle serveru Echo24 se na síti později objevily fotografie, které zachycují účastníky demonstrace v rozhovorech s uniformovanými policisty. Extremisty pak měl řídit či usměrňovat muž v hnědé kožené bundě, který byl spatřen na několika místech, kde v Praze probíhaly střety.

O názory na tuto zcela zvláštní situaci jsme proto požádali bývalého ministra vnitra, někdejší investigativní novinářku a nyní poslankyni Parlamentu ČR a také šéfa radikálního sdružení Bloku proti islámu.

„V této záležitosti se dá zatím jen těžko soudit. Nepodezírám ale ministra vnitra, že by něco takového nařídil či zosnoval. Já mám zatím jen informace z internetu jako každý běžný člověk a podle nich to vypadá, jako by se policisté v těch víkendových událostech osobně angažovali. Připadá mi však hodně absurdní, že by incidenty mohli vyprovokovat právě oni. Pokud by se to však potvrdilo, tak by demokracie dostala pěkně na prdel. To bych očekávala spíše za minulého režimu, ale v něm si na demokracii nikdo moc nehrál. Mám z těch událostí hodně špatný pocit. Přesto jsem zásadně proti lavinové migraci. Považuji to za řízenou sebevraždu celé Evropy,“ uvedla poslankyně Parlamentu ČR Jana Lorencová, která je také místopředsedkyní Stálé komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

VIDEO ZE "ZÁSAHU PROTI CHULIGÁNŮM" ZDE

O přímé účasti policie, která by radikální extremisty popouzela proti sympatizantům s uprchlíky, pochybuje i předchozí dvojnásobný ministr vnitra úřednických vlád Martin Pecina. Ten celou záležitost vysvětluje zcela jiným způsobem: „Při takových akcích, které se odehrály o uplynulém víkendu, běžně zasahuje protikonfliktní tým, které obě strany uklidňuje nebo některé záležitosti moderuje. Ti lidé chodí samozřejmě v civilu, ale že by vyvolávali potyčky, to je nesmysl, jejich úkol je právě opačný. Co se týče napadení toho centra – Kliniky, tak to samozřejmě neschvaluji, ale jako zdravotnické zařízení mi to určitě nepřipadá. Alespoň podle toho, co jsem viděl v televizi. Vždyť i paní starostka a poslankyně Černochová to nazvala špinavým squattem, kde mají bojovat proti sobě některé komunity. Nejsem o této záležitosti podrobně informovaný, ale nebyla to jedna z dalších takových potyček? Skutečně se jednalo o útok na zařízení pro uprchlíky?“

Podivným okolnostem okolo pražských události zatím nerozumí ani mediálně už dost známý předseda Bloku proti islámu Martin Konvička: „Protože nejasností kolem malostranských zakuklenců je tolik, že se v tom stejně nikdo nevyzná, jednu si přisadím. Událost se měla stát asi ve 14:40 nebo o hodinu později. Nevím to zcela přesně, ale zhruba tak v polovině Hradčanské demonstrace mě požádali o rozhovor na kameru týpci z Deníku Referendum (DR). Měli asi normální akreditaci ‚k pódiu‘. Po obligátním – jak jste spokojen s účastí – se mne ptali, co říkám na útok zakuklených neonacistů na průvod podporující migranty.

Já samosebou nic nevěděl, nebyl jsem těch 40 minut přilepený ke zprávám, neb jsem měl dost starostí pod pódiem, a tak jsem odpověděl obligátním: ‚Nic nevím, násilné útoky odsuzuji. Víte, jak to chodí, mohli to být provokatéři, klidně od policie, my naše lidi vyzvali chovat se slušně.‘ ‚Vy tvrdíte, že byli od policie? Safra ne, mohli být třeba od vás nebo nějací cizinci, nevíme o tom nic,‘ odpověděli mi.

Čím dál víc o tom přemýšlím... Jste mladý novinář. Proderete se k pódiu. Tam lovíte na rozhovor účastníky. Sledujete cvrkot... Máte při tom čas sledovat na iPhonu, co se děje všude jinde v Praze, a napadne vás zeptat se ausgerechnet na událost, o níž vlastně víte jen z doslechu? Pokud dostali echo z redakce DR, což je možné, tak té redakci na malostranské akci muselo hodně záležet. Přímé spojení s DR má mimo jiné jistý Bohouš.“

Dohadů a kritiky policie kolem pražských demonstrací stále přibývá. Světlo by do nich možná mohl vnést ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který přislíbil, že celou záležitost nechá do dvou týdnů prošetřit.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …