Demokracie prý vypadá jinak. Odborář: Přijďte na velkou demonstraci

08.11.2012 17:47

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil vyzval občany, aby 17. listopadu přišli na ohlášenou demonstraci na Václavském náměstí vyjádřit svůj názor na vládu. Důvodem Zavadilova apelu je nespokojenost s tím, že vláda ve středu prosadila několik kritizovaných zákonů.

Demokracie prý vypadá jinak. Odborář: Přijďte na velkou demonstraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil

"Po včerejší (středeční) parlamentní noci je potřeba říci, že zvítězila arogance moci a arogance peněz nad normálním selským rozumem," sdělil dnes ČTK Zavadil.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu ve Sněmovně prosadila svou verzi daňového balíčku včetně zvýšení DPH. Situaci v dolní parlamentní komoře odblokovalo rozhodnutí revoltujících poslanců ODS balíček podpořit, nebo se vzdát mandátu. Vláda využila momentu těsné sněmovní většiny i k prosazení zákona zavádějícího druhý pilíř důchodové reformy a o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Nečas lhal

"Přestože premiér Nečas deklaroval před několika měsíci..., že nechce vládu podporovanou sto a jedním poslancem, tak dnes je mu sto jednička velmi a velmi dobrá. Takže pan premiér lhal," prohlásil k tomu šéf odborářů. Navíc považuje za smutné to, že v případě důchodové a penzijní reformy a církevních restitucí "rozhodl jeden hlas o osudech milionů lidí na dobu několika desítek let".

Demonstraci a průvod proti vládě chystá na den připomínající takzvanou sametovou revoluci platforma Stop vládě, která sestává z odborů, občanských iniciativ a sdružení. Mottem jejich protestní akce má být "Demokracie vypadá jinak".

Zavadil již dříve uvedl, že odbory požadují fungující stát, vzdělanou a prosperující společnost se sociálními jistotami. Podle jeho informací je v Česku 620.000 lidí na hranici chudoby; podle Českého statistického úřadu loni ohrožovala desetinu z více než desetimilionové české populace.

Program protestu začne v 11:00 na Václavském náměstí, samotná demonstrace bude od 13:00 a asi o hodinu později by měl vyjít průvod na Můstek a ulicí 28. října pak na Národní třídu, která je symbolem počátku polistopadových změn v roce 1989. K akci se přihlásili například aktivisté z iniciativ ProAlt, Za svobodné vysoké školy, Národní rada tělesně postižených, Svaz pacientů a další.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…