Demokracie se bortí. Chartista Doležal se bojí nástupu Babiše a sepsal prohlášení

17.11.2013 18:57

Demokracie se 24 let po sametové revoluci bortí a my ji musíme bránit, říká politolog a signatář Charty 77 Bohumil Doležal. Spolu s Klubem na obranu demokracie, jehož je členem, vydal k výročí 17. listopadu prohlášení.

Demokracie se bortí. Chartista Doležal se bojí nástupu Babiše a sepsal prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Je důležité, abychom si to připomněli dnes, ve chvíli hluboké politické krize, v níž se to, čeho jsme tehdy dosáhli, stává nejistým,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Podle Bohumila Doležala a dalších členů Klubu na obranu demokracie pravice selhala a potvrdila, že není schopná dlouhodobě bránit parlamentní demokracii.  „A zároveň selhala taky ČSSD: několikaletá divoká kampaň proti politickým oponentům a ‚starým pořádkům‘ se jí úplně vymkla z rukou. Sociální demokraté nevzali v úvahu, že vzhledem k jejich několikaletému podílu na vládnutí budou vůči nim radikálové z KSČM, ANO a Úsvitu přímé demokracie vždycky ve velké výhodě,“ píše se v textu.

Podle klubu by demokratické strany měly sice dát dohromady většinu 106 hlasů, ale vzhledem ke zhoršování jejich vztahů nejsou ve chvíli ohrožení svobody a demokracie schopny se dohodnout. Ani si prý neuvědomují, že toto ohrožení nastalo.

„Neblahý politický vývoj posledních měsíců, za nímž volby jen udělaly tečku, se nepochybně promítne do úrovně demokracie v naší zemi. Významně se změnila povaha režimu. Z nejvyššího patra české politiky se stalo kolbiště těch, kdo v obraně svobody a demokracie selhali, s těmi, jimž o žádnou svobodu a demokracii nejde,“ stojí dále v prohlášení.

„Je nezbytné bránit na všech úrovních života společnosti základní občanská práva a svobody, zejména svobodu projevu, před různými uzurpátory. To znamená mj. průběžně upozorňovat například na selhávání veřejnoprávních médií, jež jsou pod rostoucím mocenskopolitickým tlakem, i na soustředění významných sdělovacích prostředků v rukou vlastníků s vyhraněnými mocenskopolitickými zájmy a ambicemi,“ dodávají zřejmě na adresu Andreje Babiše.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…