Demokracie selhala, lamentovala v ČT Němcová. Zemanova vláda má volné ruce

20.08.2013 19:29

Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové je rozpuštění Poslanecké sněmovny špatný krok. Čas prý ukáže, že neposílili demokracii, naopak. „Vláda Miloše Zemana“ má teď prý volné ruce.

Demokracie selhala, lamentovala v ČT Němcová. Zemanova vláda má volné ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

„Odchodem ze sálu jsme jim řekli, že se neztotožňujeme s těmi stranami, které tam honem vyvolaly volby,“ vysvětlovala v ČT Miroslava Němcová krok poslanců ODS. Ona sama však zůstala a hlasovala proti rozpuštění.

Pro rozpuštění ale nakonec hlasovalo 140 poslanců, a to rozhodlo. „Určitě jsem přesvědčená, že je to selhání demokracie,“ míní Němcová. Tímto krokem sice poslanci samozřejmě nejsou v rozporu s Ústavou, čas prý ale ukáže, že nešlo o správné rozhodnutí. V budoucnu to prý nebude vnímáno jako správný krok Parlamentu a nebude to posílení demokracie.

„Já si myslím, že je potřeba být konzistentní,“ dodala Němcová. Na mysli měla odpor k jí pojmenované „vládě Miloše Zemana“. Naopak TOP 09 hlasovala pro rozpuštění, což podle ní naopak úřednické vládě pomůže. Sněmovna je totiž rozpuštěná a vláda má „volno“. „Já si nejsem jistá, jestli to je správný krok – nechat jí úplně vyklizené pole,“ vysvětlovala v pořadu.

Volby se tak očekávají 25. a 26. října, jak zmínil prezident Miloš Zeman. Objevila se kritika, že jde o taktiku, aby k volbám přišli jen „zarytí“ voliči, protože jde o prodloužený víkend, kdy mnoho lidí pojede mimo domov. „Já si vždy říkám, kdo chce jít k volbám, tak k nim půjde. A nijak mě to nezneklidňuje,“ odmítla spekulace Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…