Demonstrace proti imigrantům, tábory lidu, protesty proti Ukrajině. Za tím vším v Česku stojí Putin, naznačuje mladá analytička

08.09.2016 15:51

Juniorní analytička programu Kremlin Watch think-tanku Evropské hodnoty Veronika Víchová zveřejnila na webu HlídacíPes.org analýzu propojení české extremistické scény a proruského aktivismu. Jedno mají krajní levice i pravice společné. Adorují Vladimira Putina.

Demonstrace proti imigrantům, tábory lidu, protesty proti Ukrajině. Za tím vším v Česku stojí Putin, naznačuje mladá analytička
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Dominantním tématem v extremistických kruzích pro rok 2015 byla bez debat migrační krize a vyjadřovala se k ní i jiná hnutí než ta čistě protiimigrační. Ta pořádala pouze 60 z celkem 307 veřejných akcí.

Velmi aktivní byla podle Zprávy o extremismu na území České republiky v roce 2015 především Národní demokracie, která organizovala demonstrace nazvané „tábory lidu“, na něž přitáhla širokou veřejnost.

„Je těžké posoudit, zda tato zvýšená ochota českých občanů zapojit se byla spíše výsledkem proměny agendy extremistických hnutí, nebo její příčinou,“ napsala Víchová s tím, že podobných hnutí fungovalo více, a to napříč celým politickým spektrem, přičemž jediné další pojítko mezi nimi je „až nekritická adorace Ruské federace a prezidenta Putina“.

Národní demokracie letos uspořádala menší počet akcí než loni, navázala však spolupráci s Národní domobranou, organizací vymezující se proti EU, NATO a šířící strach z migrantů a podporující separatisty na východě Ukrajiny.

Celý text zde.

Stala se také členem Světového národně-konzervativního hnutí, které sdružuje „činnost jednotlivců i organizací s národní orientací“ a jejími členy jsou například řecký Zlatý úsvit či Srbská radikální strana. „Hnutí navázalo mimo jiné na Mezinárodní ruské konzervativní fórum, jež v březnu v Petrohradě pořádala ruská prokremelská krajně pravicová strana Rodina“, dodala Víchová s tím, že zakladatel Rodiny, ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, například okomentoval svoje zařazení na sankční seznam USA a zákaz vydání víza slovy: „Tanky nepotřebují víza.“

Velmi aktivní byla i Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která se stala členem Aliance pro mír a svobodu, což je evropská koalice jednotící nacionalistická uskupení a podporující ruský konzervativismus a politiku Ruské federace.

Zpráva ministerstva vnitra dále zmiňuje i internetovou propagandu a manipulaci ze strany několika „alternativních zpravodajských webů a jiných médií“, jejichž hlavním tématem byla taktéž migrační krize a jednoticím prvkem podpora ruské politiky. „Rusko má podle těchto webů vést, jako jediný stát, efektivní boj proti nábožensky motivovanému terorismu,“ uvádí zpráva.

Víchová dále doporučuje podrobně sledovat prokremelské tendence v hnutích,jako jsou Blok proti islámu, IVČRN či nově vzniklé Alternativě pro Česko, která navázala spolupráci s „mládežníky strany Vladimira Putina Jednotné Rusko“.

Jako první projevy prokremelské orientace mohou být podle Víchové například cesty do Ruska na politické akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…