Demonstrace síly vůči Rusku? Znepokojuje mě zbabělost slovenských politiků, napsal Eduard Chmelár

22.05.2018 17:02

Slovenský historik a politický a mediální analytik Eduard Chmelár kroutí hlavou nad tím, co činí slovenští politici v čele s prezidentem Andrejem Kiskou. Prý se snaží demonstrovat sílu vůči Rusku, zvyšovat napětí mezi Ruskem a EU a nadále komplikovat jejich vzájemné vztahy. Komplikovat vztahy s Ruskem přitom podle Chmelára není ve slovenském národním zájmu.

Demonstrace síly vůči Rusku? Znepokojuje mě zbabělost slovenských politiků, napsal Eduard Chmelár
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Už několikrát jsem upozorňoval na to, že se ze slovníku nejvyšších ústavních činitelů vytratil jeden klíčový pojem – státní zájmy – a byl nahrazen velmi neurčitým termínem ‚závazky vůči spojencům‘. Silný, zdravý a životaschopný stát však musí mít jasně vydefinované vlastní státní zájmy. V širším měřítku by měl být schopen identifikovat evropské zájmy a až následně z nich odvozovat závazky vůči spojencům,“ napsal Chmelár hned v úvodu svého komentáře.

Pod pojem „závazky vůči spojencům“ se podle Chmelára schová prakticky všechno, co naslibovali naši politici hegemonovi, aby se sami udrželi u moci. Politici prý mocenskému hegemonovi slíbí cokoliv a neohlížejí se na reálnost slibu nebo prospěšnost pro lidi. Podle Chmelára to platí i pro závazek vydávat dvě procenta HDP na obranu. Slovensko také nemusí vysílat vojáky na zahraniční mise.

„Právě proto mě znepokojuje zbabělost slovenských politiků včetně premiéra Petra Pellegriniho, kteří slibují jako pionýři plnit si své závazky, ačkoli jim ze žádných smluv nevyplývají,“ pokračoval Chmelár.

Analytik dále tvrdil, že z iniciativy prezidenta Andreje Kisky Slovensko přislíbilo poslat vojáky do Pobaltí. Podle Chmelára k tomu není důvod. V první řadě proto, že Rusko pobaltské státy neohrožuje. Alespoň podle Chmelárova názoru ne. Kromě toho by prý 152 slovenských vojáků ruskou armádu stejně neodradilo.

„Co je tedy skutečným cílem této mise?“ zeptal se Chmelár. „Celkem jednoznačně demonstrovat sílu, zvyšovat napětí a nadále komplikovat vztahy mezi Ruskem a Evropou,“ odpověděl si následně.

Slovenští politici by prý měli mít odvahu říct hlasité „dost“ a dát najevo, že peníze nepotřebujeme na další kolo zbrojení, po kterém údajně touží 45. prezident USA Donald Trump, ale stavbu škol, nemocnic, na důchody a tak podobně. Pokud bude Slovensko jednat sebevědomě a nahlas řekne, že není národním zájmem jeho občanů posílat své vojáky do Pobaltí, spojenci si prý budou vážit slovenských postojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…