Demonstrace v Brně: V islámu prý nelze slavit svátek lásky

14.02.2015 18:49

Asi 600 lidí dnes podle odhadu ČTK přišlo na Moravské náměstí v Brně na demonstraci proti islámu. Nedaleko svolali vlastní shromážděni zastánci tolerance a náboženské svobody, přišly jich asi dvě stovky. Policisté nemuseli podle mluvčího Bohumila Maláška řešit žádné potíže. Účastníci volně přecházeli mezi oběma shromážděními, někteří se přeli o to, zda je větší hrozbou spíše islám, nebo nesnášenlivost a netolerance.

Demonstrace v Brně: V islámu prý nelze slavit svátek lásky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

První akci svolala iniciativa Islám v ČR nechceme. Její představitel Martin Konvička v úvodním projevu označil islám za pitomost, děsnou slepeninu a hloupé učení. V Česku podle něj nemá islám co dělat. "Lidé se budou bránit," řekl Konvička. V podobném duchu hovořila například bývalá poslankyně Jana Volfová a další řečníci.

Stánek s literaturou o islámu si na shromáždění za toleranci postavil student religionistiky

Dnešní den - svátek svatého Valentýna - si pořadatelé vybrali schválně. Tvrdí, že slavit svátek lásky je v islámu nepřípustné. Účastníci demonstrace však místo symbolů lásky přišli s transparenty proti islámu a českými i moravskými vlajkami. Hlavním emblémem akce se stala přeškrtnutá mešita s minaretem.

Islám podle účastníků shromáždění představuje hrozbu pro současný svět, a to včetně Česka. "V samé podstatě této nenávistné ideologie je ovládání a zabírání zemí," řekl ČTK demonstrant Martin Duben z Pardubic. Většina účastníků akce podle pokynů pořadatelů s novináři nemluvila.

V reakci na shromáždění Islám v ČR nechceme svolaly občanské iniciativy, Strana zelených a hnutí Žít Brno demonstraci za svobodu náboženského vyznání a za práva menšin pojmenovanou Valentýnka pro Konvičku. Začali ekumenickou mší, na závěr ukázali směrem ke shromáždění antiislamistů růžová srdce z papíru jako symbolické valentýnky pro Konvičku. "Paušalizace v minulosti vždy vyvolala nenávist a vedla k násilí," varovala předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová před vyvoláváním nesnášenlivosti.

Stánek s literaturou o islámu si na shromáždění za toleranci postavil student religionistiky Matouš Vencálek. "Ze strany odpůrců islámu se šíří velká spousta dezinformací. Zájemcům případně můžeme poskytnout nějaký širší kontext, kulturní a historický," řekl ČTK Vencálek.

V Brně žije podle dostupných informací několik set muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…