Demonstrace v Praze i Brně. Lidé přišli podpořit přijetí uprchlíků ze Sýrie

18.12.2014 19:50

Zhruba tři stovky lidí demonstrovaly v Praze před sídlem vlády kvůli uprchlíkům ze Sýrie. Většina vyzývala kabinet k přijetí syrských dětí a jejich rodin v Česku, pár desítek bylo naopak proti. Kolem stovky lidí se sešlo na demonstraci i v centru Brna. Podobné akce se podle organizátorů konaly i v jiných místech republiky. Sýrii sužuje už několik let válečný konflikt. Podle zprávy OSN před ním do ciziny uprchly tři miliony lidí.

Demonstrace v Praze i Brně. Lidé přišli podpořit přijetí uprchlíků ze Sýrie
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Západní státy se zavázaly, že přijmou na 100.000 uprchlíků ze Sýrie. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na jednání v Bruselu prohlásil, že Česko není z bezpečnostních a technických důvodů schopné tisícovky běženců vzít. Řekl ale, že by republika mohla přijmout vybrané nemocné syrské děti a jejich rodiny. Vláda nakonec rozhodla o tom, že vyšle do Jordánska dva lékařské týmy. Podle Chovance chce ČR pomáhat hlavně v zemích, které se Sýrií sousedí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Česko bude azyl poskytovat, ale podle svých finančních možností a podle schopnosti absorbovat cizince bez "sociálních a bezpečnostních problémů". Organizace na podporu lidských práv či Česká biskupská konference přístup kabinetu kritizovaly.

Pomoc potřebným

Demonstranti zabrali chodník před Strakovou akademií a část silnice. Přímo do prostoru před sídlo vlády se nedostali, bránily tomu kovové zábrany. Účastníci měli s sebou transparenty s nápisy "Ježíšek byl uprchlík z Blízkého východu", "Praotec Čech byl také migrant", "Nebojte se syrských dětí" či "Hanba vládě, hanba xenofobii". Mezi řečníky nechyběly ani děti. "Je přirozené si navzájem pomáhat. Nejsme civilizovaní, pokud to nedokážeme," řekl školák Adam Lustig ze studentské rady Gymnázia Přírodní škola. Podle Joela Rumla z Ekumenické rady církví by se zahraniční politika měla orientovat na pomoc potřebným a neřídit se jen ekonomickou výhodností.

Na protější straně ulice měli svůj tábor ti, kteří s přijetím uprchlíků nesouhlasí. Také oni skandovali a měli s sebou transparenty "Vládo, nenech se vydírat", "Podpora muslimské migrace není humanismus, ale vlastizrada" či "Pomáhejme v Sýrii, nevozme džihád sem". Před Strakovu akademii přišla i skupinka v maskách s červenými světlicemi a velkým nápisem "NE migrantům". Odpůrci se zamíchali i do davu těch, kteří žádali přijetí uprchlíků.

Po více než hodině se oba tábory rozešly. Na pořádek dohlížela policie. Zadržela pár výtržníků. Provoz usměrňovali pracovníci dopravního podniku spolu s policisty.

Akce na podporu syrských uprchlíků se konala i v centru Brna. Na Moravském náměstí se shromáždilo zhruba sto lidí. Přinesli letáčky s nápisy "Zachraňte syrské děti", "Kdo se bojí, nesmí do vlády!" či "Hanba vládě, která se bojí syrských dětí". Podle demonstrantů bylo rozhodnutí vlády nepřijmout děti ze Sýrie příliš opatrné a špatné. Na fontánu na Moravském náměstí umístili nad rozsvícené svíčky obrázky malých Syřanů, kteří podle nich mohly najít v Česku útočiště. Podobné akce se dnes konaly na více místech republiky. Pořadatelé podle Markéty Žižkové z organizačního týmu věří, že protesty přimějí vládu ke změně postoje a k přijetí uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…