Demonstranti napadli ukrajinské velení v Sevastopolu

19.03.2014 10:58

Radikálně naladění účastníci proruského mítinku v Sevastopolu dnes strhli zátarasy před sídlem ukrajinského vojenského námořnictva a vtrhli dovnitř. Podle agentury Interfax se jim příslušníci ukrajinské armády postavili na odpor, v areálu panuje napjatá situace a dochází k potyčkám. Z rozhodnutí ukrajinského premiéra odjela na Krym konflikt řešit vysoká vládní delegace.

Demonstranti napadli ukrajinské velení v Sevastopolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Z agresivně naladěného davu se v Sevastopolu podle Interfaxu ozývaly výzvy, aby se ukrajinští vojáci vzdali a složili zbraně. Na místo přijely vozy záchranné služby. Ukrajinská vlajka na stožáru před objektem byla stažena, místo ní se objevila vlajka ruská. Lidé před areálem skandovali proruská hesla a zpívali ruskou hymnu.

Podle mluvčího ukrajinských vojsk na Krymu Volodymyra Selezňova demonstranti nejsou ozbrojeni. Zpravodaj agentury Reuters ale na místě viděl tři ozbrojence v ruských uniformách bez hodnostního označení. Agentura ITAR-TASS napsala, že na místě žádní ruští vojáci nejsou. Ke zranění osob podle očitých svědků zatím nedošlo.

O závažnosti sevastopolského incidentu svědčí fakt, že k jeho vyřešení poslal na Krym premiér Arsenij Jaceňuk ukrajinského ministra obrany a prvního vicepremiéra. Ministr Ihor Teňuch a první Jaceňukův náměstek Vitalij Jarema mají v Sevastopolu „zajistit, aby konflikt nepřerostl v ozbrojený střet".

Velitelé ukrajinské a ruské černomořské flotily o situaci jednají

V hlavním štábu ukrajinského vojenského námořnictva v Sevastopolu mezitím o řešení násilného incidentu vyjednává nejvyšší velení ruských a ukrajinských jednotek na Krymu. Podle agentury ITAR-TASS za jednací stůl zasedli vrchní velitel ruské černomořské flotily viceadmirál Alexandr Vitko a vrchní velitel ukrajinské černomořské flotily viceadmirál Serhij Hajduk. Z jejich rozhovoru zatím na veřejnost nepronikly žádné informace.

Rusko v úterý ukrajinské vojáky vyzvalo, aby přešli na stranu krymských ozbrojených složek a stali se později příslušníky ruské armády. V opačném případě mají z Krymu odejít, místní úřady jim prý v tom nebudou nijak bránit.

Ministr Teňuch dnes ruskou nabídku odmítl a prohlásil, že ukrajinské jednotky Krym neopustí. Na přímý dotaz novinářů, zda Kyjev v nynější situaci svá vojska z poloostrova odvolá, odpověděl Teňuch slovy „nikoli, zůstaneme tam".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…