Demonstranti „zaútočili“ na sídlo ČSSD

17.11.2016 14:41

Asi 300 lidí se dnes v Praze účastnilo demonstrace Nacionalismus není alternativa, která chtěla upozornit na narůstající rasismus a xenofobii ve společnosti a na autoritářství v politice. Pochod, který z Vrchlického sadů došel na Jungmannovo náměstí, se obešel bez vážných incidentů. Akci pořádala Iniciativa Ne rasismu.

Demonstranti „zaútočili“ na sídlo ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Transparentů s nápisem Ne rasizmu.

Demonstranti po cestě skandovali hesla „Nikdo není ilegální“ nebo „Nacionalismus není alternativa“. Nesli také protinacionalistické transparenty. Z dodávky jim po cestě hrála hudba, během pochodu zazněly i projevy. Akce se účastnili i Mladí zelení a Feministický blok. Před Lidovým domem, sídlem ČSSD, přečetli demonstranti kontroverzní výroky některých politiků a na dům házeli zmačkaný papír jako symbolický odpad, který je „tady doma“.

Policie nemusela v souvislosti s akcí řešit žádný vážný incident

„Když se říká ‚nic než národ‘, neříká se nic. Nic, které se zaplňuje umělým strachem. Toho všeho využívají politici ke svým cílům. Zdá se, že co by ještě před pár lety nebylo přípustné, prochází bez větších rozpaků,“ řekla v projevu na Jungmannově náměstí zástupkyně Iniciativy Ne rasismu. Připomněla loňské vystoupení prezidenta Miloše Zemana ze 17. listopadu, kdy stál na jednom pódiu spolu s odpůrcem islámu Martinem Konvičkou.

Policie nemusela v souvislosti s akcí řešit žádný vážný incident. Jeden z účastníků se ale dopustil přestupku, protože jeho dodávka jela po chodníku. Podle informací na policejním webu se bude jeho jednáním zabývat pražský magistrát.

V prohlášení, které iniciativa zaslala ČTK, kritizuje postoj české společnosti k Romům a uprchlíkům. „Demonstrace je odpovědí na to, že se rasismus v české společnost stává normou. Drtivá většina Čechů a Češek má negativní vztah k Romům a dalším lidem, kteří nejsou dost bílí na to, aby byli považováni za slušné Čechy,“ uvedla v prohlášení Lucie Hůlová.

Iniciativa Ne rasismu vznikla v roce 2010 jako studentská antifašistická organizace v reakci na údajně rostoucí xenofobní a fašizující tendence v české společnosti. Těžiště své činnosti vidí v praktické práci, pořádání přednášek a diskusí v ČR i v zahraničí a především v pořádání veřejných shromáždění v ulicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…