Den s armádou v Praze ukazuje minulost i budoucnost vojska

23.09.2017 13:56

Den s armádou, který se dnes koná na pražské Letenské pláni, od rána přilákal stovky lidí. Pro návštěvníky, mezi nimiž je mnoho rodin s dětmi, si pořadatelé připravili ukázky moderní i historické vojenské techniky a několik soutěží. Mnoho zájemců přilákalo představení knihy Osudy odvážných, jejíhož křtu se zúčastnili ministr obrany Martin Stropnický a náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Zprávu přinesla ČTK.

Den s armádou v Praze ukazuje minulost i budoucnost vojska
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Společné cvičení českých a amerických výsadkářů

„Kniha je vyjádřením úcty českým lidem, kteří za nás bojovali,“ uvedl Stropnický ke knize vydané Vojenským historickým ústavem. Publikace Osudy odvážných je sbírkou medailonků českých hrdinů druhé světové války, které vycházely v Lidových novinách.

Armáda ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem dnes představila průřez technikou, kterou v uplynulých 100 letech čeští vojáci používali a používají. Dospělé i děti zaujal například horský kanon legionářů v Rusku, tanky z období první republiky i současná samohybná kanonová houfnice. Tabulky u některých vozidel a zbraní upozorňovaly, že jde o projekt ve vývoji. „Naše armáda nebude obrovská, bude přiměřená, ale větší než dnes,“ řekl Stropnický.

Někteří návštěvníci dnes využili možnosti si vyzkoušet, jaké fyzické testy musí splnit uchazeči o vstup do armády. Ministr Stropnický prohlásil, že armádě se daří rekrutovat nové vojáky. Loni přijala 2200 nováčků a letos by to podle něj mělo být, i přes nízkou nezaměstnanost, podobné číslo. Armáda má nyní celkem asi 24.000 vojáků, jejich počet chce zvýšit.

Během Dne armády vojáci dále předvedou ukázky boje zblízka. Lákadlem programu jsou také přelety vrtulníků a letadel nebo vysazení parašutistů. Nechybí ochutnávka pravého vojenského guláše a vystoupení Vojenské hudby Olomouc. Na Letenské pláni vyrostl také stánek Univerzity obrany a za svými fanoušky dorazili sportovci z Armádního sportovního centra Dukla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…