Den vítězství oslaví prezident Miloš Zeman poprvé po dvou letech na ruské ambasádě

09.05.2016 6:14

Prezident Miloš Zeman se dnes zúčastní tradiční recepce, kterou pořádá ruské velvyslanectví při příležitosti výročí konce druhé světové války. Loni ani předloni se česká hlava státu recepce neúčastnila, letos by Zeman měl na ruském velvyslanectví přednést projev, ČTK to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Den vítězství oslaví prezident Miloš Zeman poprvé po dvou letech na ruské ambasádě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Loni byl český prezident v termínu oslav Dne vítězství v Moskvě, kde se konala na počest padlých velkolepá vojenská přehlídka. Té se Zeman nezúčastnil, přesto jeho cesta do Ruska vyvolala kritiku. Byl totiž jedním z mála evropských státníků, kteří pozvání na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě přijali.

Předloni Zemana na recepci zastoupil ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček a kancléř Vratislav Mynář. Banketu se však zúčastnil například exprezident Václav Klaus nebo poslanci a členové ČSSD a KSČM. Řada pozvaných v roce 2014 na setkání nepřišla kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině.

Den vítězství se v Rusku slaví 9. května, tedy o den později než na Západě včetně Česka. Sovětská armáda nesla hlavní zátěž bojů proti nacistickému Německu a jeho spojencům a osvobodila většinu území Československa, kde padlo na 140.000 sovětských vojáků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…