Dění na palubě letu MH17 těsně před sestřelením a dlouhé umírání. Odborník promluvil v ČT

04.08.2014 19:15

Letecký publicista Martin Velek usedl do křesla hosta pondělního Interview ČT24. Hovořil o tragédii letu MH17, který byl sestřelen nad východem Ukrajiny. Černé skříňky z letounu zatím prozradily, že na palubě byl před zásahem letadla klid. Piloti zkrátka vůbec netušili, že po nich někdo střílí. Po důkladné analýze trosek by ale mělo být mnohem jasněji. Velek popisoval, co se vlastně mohlo dít.

Dění na palubě letu MH17 těsně před sestřelením a dlouhé umírání. Odborník promluvil v ČT
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Odborník Martin Velek popisoval, co všechno se mohlo dít v době zásahu letu MH17 raketou nad východem Ukrajiny. Poznamenal mimo jiné, že pád z desetikilometrové výšky znamená, že lidé ještě relativně dlouho žili a mohli si být vědomi, že přijde smrt. „To není jako náraz autem do stromu, kde nastane okamžitá smrt,“ uvedl publicista.

Zpravodajská a mediální válka

Následně popsal, k čemu vlastně mohlo dojít. „To se dělá tak, že letadlo se sestaví z trosek, a pak se pozná, kam přesně udeřil šrapnel do letadla. Vše je třeba důkladně prošetřit,“ podotkl k vyšetřování publicista. „Ukáže se třeba, a teď tady spekulujeme, to nevíme, že střepiny zasáhly motor,“ pokračoval.

„Ruští experti by měli být přesně schopni určit, jakou raketou to proběhlo, ale je otázkou, jestli jim to někdo bude věřit. Obávám se, že tady nemůžeme tak úplně věřit nikomu,“ zdůraznil odborník. Problém byl podle jeho názoru už v tom, že se létalo nad územím bojů. Rozumné aerolinky by se měly takovým oblastem vyhnout. Alespoň podle Velka.

Jednoznačně také prohlásil, že se záznamem z černých skříněk se nepozorovaně prakticky nedá manipulovat. Každý takový zásah by byl viditelný. Připustil také, že Američané mohou mít ze satelitu informace o tom, kdo letadlo sestřelil, ale dodal k tomu, že je to informace z ruské strany. A jak na americké, tak na ruské straně probíhá jednak mediální válka, jednak zpravodajský souboj, z čehož vyplývá, že obě strany si klíčové informace nesdělí, i kdyby je měly.

Sestřelení letadla podle Velka nebylo v zájmu Ruska, nicméně nelze vyloučit, že letadlo bylo zaměněno za jiné. Někdo si prý mohl říci: „Vidím letadlo a tady létají jen Ukrajinci, takže zmáčknu červený knoflík.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…