Deníky plné masakru v Norsku: Každý terorista už není muslim

25.07.2011 9:45

Neexistuje způsob, jak slovy odsoudit vraždění nevinných lidí v Norsku. Chladnokrevný útok v klidné zemi, provedený jejím spořádaným, bezúhonným občanem, byl dosud za hranicí myslitelného, píšou Hospodářské noviny (HN) ve svém komentáři k pátečnímu masakru v Norsku. České deníky se vesměs shodují, že teroristy již nelze nábožensky či etnicky profilovat.

Deníky plné masakru v Norsku: Každý terorista už není muslim

Anders Behring Breivik, který se o víkendu k atentátům přiznal, spáchal v pátek pumový útok na vládní budovy v centru Osla a o necelé dvě hodiny později pak bezhlavě střílel na ostrově Utöya. Při útocích zahynulo 93 lidí a téměř 100 bylo zraněno.

Teroristé nemusí být jen islamisté

Podle HN přišla Evropa děsivým teroristickým útokem o obecně sdílenou iluzi, že čelí jen vnějšímu nepříteli. Že proti "nám" stojí jen islamisté, kteří udělají vše, aby zničili náš svět. Komentátor míní, že s brutální silou vyplula na povrch stará, potlačená pravda, že extremismus je nebezpečný bez ohledu na náboženství, etnickou nebo národnostní příslušnost.

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) i Lidové noviny (LN) poukazují na to, že po masakru v Norsku nastal nejvyšší čas rozejít se s bonmotem bývalého premiéra ČR Miloše Zemana, že "každý muslim není terorista, ale každý terorista je muslim".

Vrah se zaštiťoval křesťanstvím a Churchillem

V Norsku vraždil vzdělaný mladý muž, který se ve svých webových pamfletech zaštiťuje Winstonem Churchillem, anglickými morálními filozofy a křesťanstvím, poznamenává MfD. Křesťané, kteří dosud neproblematicky spojovali islám s terorismem a hrozbou, jsou podle autora raněni a opakují: "To přece nejsme my - to bylo řádění psychopata!"

Lidové noviny zaráží na Breivikově činu snadnost provedení i úspěšnost. V tomto smyslu ho přirovnává k 11. září 2001 v Americe. Tehdejší úspěch Al-Káidy, která zasáhla 75 procent ze stanovených cílů, předstihl běžnou účinnost elitních vojenských jednotek. Fanatismus se svými improvizovanými prostředky zaskočil obranu té nejsofistikovanější společnosti planety, píšou LN. Totéž lze podle nich říci i o Breivikovi - i on zaskočil společnost vychovávanou k férovosti, otevřenosti a liberalismu.

Osamělý vlk Breivik

Samotného Breivika pak list přirovnává k jinému osamělému vlkovi, Američanovi jménem Timothy McVeigh. "I on nahlížel svět jako zápas dobra se zlem, jako boj 'rurální Ameriky', lpící na tradičních hodnotách svobody, s liberálním mainstreamem, který vítězí a celou zemi posunuje k nesvobodě," píše deník. Z toho pramenila McVeighova frustrace, která ho v dubnu dovedla k pumovému atentátu na federální budovu v Oklahoma City, při kterém zahynulo 168 lidí, připomíná komentátor LN.

Upozorňuje, že i v dnešní Evropě frustruje jistou část společnosti pocit, že nemůže mluvit do toho, co rozhodují elity, že oponentura politické korektnosti je vytěsňována. Tím prý ale autor nechce říci, že ta část společnosti účtuje s demokracií, natožpak, že inklinuje k teroru, naznačuje jen, že se tu otevírají jakési nůžky.

Andrease Breivika teď pochopitelně odsuzuje celý svět, ale měli bychom vědět, že nespadl z Měsíce, uzavírá deník.


Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…