Deportace imigrantů: Afrika poslala EU do háje. Byl u toho i Sobotka

12.11.2015 10:47

Země Evropské unie se zřejmě jen tak snadno nezbaví ilegálních imigrantů ze zemí subsaharské Afriky. EU totiž upustila od kontroverzního plánu deportovat desítky tisíc utečenců z Afriky, kteří nemají žádné doklady, zpět do zemí jejich původu. S odvoláním na britský list The Daily Telegraph to píše server Novinky.cz. Summitu se účastnil i český premiér Bohuslav Sobotka.

Deportace imigrantů: Afrika poslala EU do háje. Byl u toho i Sobotka
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Důvodem ústupu evropských zástupců prý byl silný odpor afrických státníků, kteří argumentují, že takový mechanismus nemá precedens v mezinárodním právu.

Celý text je ZDE

Mechanismus se měl vztahovat na neúspěšné žadatele o azyl z Afriky bez dokladů, které ztratili nebo zničili. Těmto lidem měl být vydán dočasný, jednorázový cestovní dokument, s nímž měli být následně vypraveni zase domů, jakmile by se zjistilo, odkud pocházejí.

Toto opatření prý bylo ještě před dvěma týdny součástí návrhu akčního plánu připravovaného pro právě probíhající středomořský summit. Z finální verze dokumentu ale nakonec vypadl. V konečné verzi jsou podle Telegraphu vágnější odkazy.

EU nabízela Africe 50 miliard korun

Brusel původně doufal, že africké vlády přesvědčí, aby mechanismus přijaly. Nabízel peníze, v přepočtu zhruba 50 miliard korun pomoci, a víza pro africké studenty, diplomaty i podnikatele.

Podle agentury na ochranu vnějších hranic Frontex přišlo do EU za poslední rok a půl okolo 125 000 běženců ze zemí subsaharské Afriky. Většinu z nich Unie považuje za ekonomické migranty bez práva na azyl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…