Der Spiegel: S Merkelovou je to zlé. Kapitulace

23.11.2015 12:01

Německá kancléřka Angela Merkelová se dle týdeníku Spiegel vzhledem ke své dlouho prosazované přistěhovalecké politice otevřených dveří nachází ve stále obtížnější pozici. Nahlas ji kritizují ministr vnitra a financí i její straničtí kolegové. Na jaře se navíc v několika spolkových zemích konají parlamentní volby.

Der Spiegel: S Merkelovou je to zlé. Kapitulace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Postupnou změnu v postojích Merkelové je dle německého týdeníku možné vnímat jakou „tichou kapitulaci“ vůči svým největším kritikům. V prvé řadě jde o šéfa CSU Horsta Seehofera a ministra vnitra Thomase de Maiziéra, kteří nyní udávají tón přistěhovalecké politiky země. Po teroristických útocích v Paříži se jejich vliv navíc ještě zvýšil. Oba dva volají po stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků. „Do země proudí tisíce uprchlíků denně a celá řada spolkových zemí hlásí nedostatek dalších ubytovacích kapacit. Průzkumy ukazují, že obliba vládnoucí strany klesá. Merkelová se nachází v prekérní situaci, ale i přesto dlouhodobě setrvávala na svých pozicích. Jisté náznaky změn jsou viditelné až v posledních dvou týdnech,“ uvádí Spiegel.

Na začátku listopadu se s Merkelovou dle informací týdeníku sešli přední poslanci CDU a tehdy kancléřka poprvé naznačila možnou změnu. Přislíbila svým kolegům, že bude podporovat určitou redukci v počtu doposud přijímaných uprchlíků. Připustila také, že současná situace je nadále neudržitelná a že v nejbližších týdnech se nejspíš změna k lepšímu neprojeví. „Členové strany poté obdrželi její příslib i písemně ve formě dokumentu, který vypracovala Merkelová společně se šéfem CSU Seehoferem. Sice se v něm přímo nehovoří o stanovení horního limitu, ale zmínku o snížení dosavadního počtu uprchlíků v něm najít lze,“ konstatuje Spiegel s tím, že jako první začal o stanovení horní hranice hovořit ministr vnitra de Maziére.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Tehdy v září to bylo řečeno spíše jen tak mimoděk, protože de Maiziére nechtěl jít přímo proti Merkelové. Šéf socialistů a vicekancléř Sigmar Gabriel však jeho návrh prohlásil za protiústavní, který navíc nic nevyřeší. Nyní však vedle Merkelové změnil názor i Gabriel. Před několika dny veřejně hovořil o novém začátku v přistěhovalecké politice země,“ píše Spiegel s tím, že nový plán kancléřky počítá, že Evropská unie ročně přijme 300 000 až 500 000 uprchlíků nacházejících se v Turecku. „Na oplátku by se Turecko zavázalo bránit dalším uprchlíkům dostávat se na území EU. Hranice v rámci EU by dle Merkelové měly zůstat otevřené. Kancléřka se snaží od začátku hájit schengenský systém bez hranic,“ připomíná německý týdeník.

Merkelová po dlouhou dobu kritiku přicházející z CDU ignorovala, ale když návrh ministra vnitra de Maziéreho podpořil také ministr financí Wolfgang Schäuble, bylo zřejmé, že své odpůrce již dále nemůže přehlížet. „De Maiziére byl přitom vždy vnímán jako její věrný spojenec. Ani on však nechtěl nadále podporovat politiku, kterou považoval za špatnou. Za ještě hlasitějšího kritika přistěhovalecké politiky je však považován Seehofer, který ale nechce Merkelovou svrhnout, a ani nehodlá nějakým způsobem eliminovat celou CDU. V současné době totiž žádná další alternativa ke kancléřce neexistuje. Schäublemu bude v době konání příštích voleb již pětasedmdesát a v tak vysokém věku se od dob Konrada Adenauera na post kancléře nikdo kandidovat neodvážil,“ poukazuje Spiegel.

Seehoferovi tedy jde podle německého týdeníku pouze o to, aby Merkelová svoji politiku prostě a jednoduše změnila. „Někteří se domnívají, že Merkelová ztratila kontakt s realitou, ale není tomu tak. Je si naopak dobře vědoma, že se nachází v obtížné situaci. Na jaře příštího roku se budou konat regionální volby ve třech spolkových zemích, kde získá Merkelová první hmatatelnou zpětnou vazbu reagující na její přistěhovaleckou politiku. Je dost dobře možné, že se Alternativa pro Německo (AfD) stane od jara nedílnou součástí německé politické scény. V tuto chvíli však ještě nic není rozhodnuto. Návrh na zřízení kvót pro přijímání uprchlíků však dává smysl, protože tak dává průchod politickém řešení bez uzavření hranic Evropy. V případě, že kvóty nebudou prosazeny, bude muset kancléřka pravděpodobně uzavřít německé hranice a posílat uprchlíky zpět. A to by pro kancléřku byla velká porážka,“ uzavírá Spiegel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…