Deset let pro Marka Dalíka? Izraelský svědek promluvil v jeho prospěch

21.02.2014 7:02

V kauze údajné korupce při nákupu obrněných transportérů pro českou armádu, v níž je obviněn kontroverzní lobbista Marek Dalík, byl vyslechnut jeden ze svědků, Lova Drori z izraelské zbrojařské společnosti Rafael. Ten ale jakékoliv úplatky v souvislosti se zakázkou odmítl. S odvoláním na dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování o tom informoval server Novinky.cz.

Deset let pro Marka Dalíka? Izraelský svědek promluvil v jeho prospěch
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Firma Rafael do obrněnců dodávala střelecké věže. Ty tvoří až 40 procent ceny obrněného transportéru. Podle serveru tak izraelská zbrojovka měla na dokončení kontraktu eminentní zájem.

To, že Drori popřel, že v kauze figurovaly úplatky, podle serveru není nijak překvapivé. „Podle korunního svědka policie – exmanažera Steyru Stephana Szücse – to měl být právě on, kdo údajně úplatek pro Dalíka na rakouských zbrojařích urgoval. Platbou 18 milionů eur podle výpovědi Szücse v roce 2007 Dalík na schůzce v Praze úspěšnou realizaci zakázky podmiňoval. A Drori měl o dva týdny později ve Vídni zástupcům Steyru vzkazovat, že zmíněné peníze by zajistily i souhlas Dalíkova přítele a tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Drori už to dříve označil v rozhovoru pro Hospodářské noviny za blbost,“ napsal server.

Ten také uvedl, že vyšetřování by mělo skončit do dvou měsíců, Dalíkovi prý za pokus o podvod v této souvislosti hrozí až deset let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…