Deset milionů ze státních peněz na „Kriegela“. Natočený film možná vůbec nepůjde do kin

10.04.2023 19:35 | Kauza

Sto patnáct let by právě dnes bylo Františku Kriegelovi. Funkcionář KSČ, který se v srpnu 1968 jako jediný postavil sovětským návrhům na „přikrytí“ okupace Československa, je přitom i dnes nepřímým hrdinou jedné až neuvěřitelné kauzy.

Deset milionů ze státních peněz na „Kriegela“. Natočený film možná vůbec nepůjde do kin
Foto: Screen Youtube
Popisek: Tomáš Töpfer jako František Kriegel

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

„Ruskému zlu se nesmí ustupovat nikdy.“ Poselství, které velkými písmeny sděluje trailer nového filmu Muž, který stál v cestě. Je to právě příběh Františka Kriegela, kterého hraje senátor Tomáš Töpfer.

Režisérem díla byl Petr Nikolaev, tvůrce filmů jako Báječná léta pod psa, Lidice nebo Příběh kmotra.

Státní fond kinematografie podpořil jeho natočení deseti miliony korun.

Do kin má podle přání producenta přijít na konci května, ale úplně nepravděpodobná není ani varianta, že se tak nestane.

Autor scénáře Ivan Fíla, který měl původně film i režírovat, totiž zaslal předžalobní výzvu k zamezení jakéhokoliv šíření filmu. Pokud ji producent nebude akceptovat, je připraven dát věc k soudu.

Argumentuje porušením svých autorských práv scenáristy. Tvůrci totiž prý při natáčení zásadně pozměnili jeho scénář, ze kterého prý byla realizována ani ne polovina. Přesto je veden jako autor.

Jeho návrh soudu, podaný několik týdnů před již ohlášenou premiérou, je v historii české kinematografie zcela mimořádný. A je vlastně jen završením všeho podivného, co se kolem snímku, který měl připomenout jednoho z hrdinů roku 1968, za poslední roky odehrálo.

O filmu Muž, který stál v cestě jsme psali v srpnu 2018 při čtyřicátém výročí srpnových událostí. Ivan Fíla, uznávaný filmový tvůrce s nominací na Zlatý globus za nejlepší cizojazyčný film (což se z točících českých režisérů podařilo už pouze Janu Svěrákovi), tehdy líčil práci na scénáři a popisoval, jak objíždí lokace na exteriéry a jak Miroslav Donutil hubne do role Gustáva Husáka, která se mu strašně zalíbila.

Popisoval, čím jej fascinuje téma Františka Kriegela, politika KSČ a židovského rodáka z dnešního ukrajinského Ivano-Frankivsku, který prožil velmi bouřlivý život lékaře na válečných frontách, stranického funkcionáře který v únoru 1948 velel při převratu Lidovým milicím, ale pak také zásadně přispěl k rozvoji medicíny u nás i na Kubě, vlastní soudruzi ho málem popravili a nakonec z pražské nemocnice zvládl v šedesátých letech politický comeback, který skončil v srpnu 1968 v Kremlu, kde prokázal nezpochybnitelnou statečnost, když jako jediný odmítl podepsat Moskevský protokol.

Postupem času ale nad filmem narůstaly spory mezi režisérem Fílou a producentskou společností Bio Illusion Miloslava Šmídmajera. Režisér producentovi vyčítal, že se filmu nevěnuje a zdržuje přípravy, producent zase měl námitky proti „atmosféře“, kterou prý Fíla v týmu vytvářel.

Nakonec se rozhodl ke krajnímu řešení. Producent vyměnil režiséra a natočením filmu podle Fílova scénáře pověřil Petra Nikolaeva.

Scenárista natvrdo hovoří o tom, že mu film byl „ukraden“. Je zklamán i nekolegiálním jednáním Nikolaeva, se kterým se prý zná třicet let a ten mu nebyl schopen ani zavolat. V průběhu času Fílu pobouřily i jeho mediální výstupy k prezentaci filmu, při kterých například popíral, že by scenárista byl autorem námětu.

Obě strany se totiž již několik let přes média dohadují, kdo s nápadem na film o Kriegelovi přišel a komu patří „téma“.

Proti vypovězení smlouvy na režii se Ivan Fíla bránil soudně a v prosinci loňského roku dostal od vrchního soudu pravomocně za pravdu.

Mezitím už ale film natočil režisér Nikolaev.

Natáčel se od prosince 2021, podle Fíly v naprostém informačním embargu. Producent se chlubí, že natáčení začalo v ukrajinské Buči, která se o několik měsíců později neblaze zapsala do dějin, a prezentuje to jako symboliku.

Ale například scény Moskvy, kde se odehrává zásadní část filmu, se natáčely ve Varšavě. Právě neautentické a pochybné exteriéry jsou jedním z důvodů, proč Ivan Fíla o kvalitách filmu pochyboval.

Producenti si jeho námitek byli vědomi a na natáčení mělo být přísné embargo na jakékoliv vynášení informací.

Fíla dokonce pro web PrahaIN.cz popsal bizarní scénu, která se k němu donesla. V tomto režimu „utajení“ producenti nabízeli roli jednomu z herců.

Máme pro vás roli, šestnáct natáčecích dnů.

O jaký film se jedná?

To vám teď nemůžu říct.

A pošlete mi scénář?

To taky nemůžu.

Cože? To jsou tedy divné praktiky. Tak to asi necháme. Můžete mi aspoň říci, o jakou roli se jedná?

Hrál byste Vasila Biľaka.

A jméno režiséra mi řeknete?

To taky nemůžu.

K podivným okolnostem filmu přispělo i to, že Fíla již měl hotové obsazení a herci s rolemi počítali. Miroslav Donutil dokonce začal „hubnout“, režisér totiž požadoval, aby do role Gustáva Husáka výrazně shodil.

Herci z Fílova obsazení ze solidarity s režisérem spolupráci s Nikolaevem odmítli. S jedinou výjimkou – Tomášem Töpferem, vybraným do titulní role Františka Kriegla. Ostatní postavy byly obsazeny jinými herci.

Původně vybraný režisér své pochybnosti prezentoval dlouhodobě, zejména na sociálních sítích.

Když se ale před několika týdny mohl seznámit s tím, co podle jeho scénáře byla natočeno, byl podle svých vlastních slov zděšen. Z jeho scénáře měla být nakonec ve filmu použita necelá polovina, přesto je pod tímto torzem podepsán jako autor.

Kam šly veřejné peníze?

Kromě toho má Ivan Fíla vážná podezření i na to, jakým způsobem bylo nakládáno s veřejnými prostředky. Film Muž, který stál v cestě čerpal dotaci celkem deset milionů korun ze Státního fondu kinematografie.

Nebyly to jediné veřejné peníze, které společnost Bio Illusion na film čerpala. Třeba od Moravskoslezského kraje dostala podporu ve výši 800 tisíc korun, od kraje Pardubického 700 tisíc korun.

Dotace přitom byla poskytnuta ještě v době, kdy měl film režírovat Ivan Fíla a jeho jméno jako režiséra také bylo v žádosti uvedeno. Změna režiséra byla nakonec fondem schválena, i když předtím dvakrát vydal odmítavé stanovisko.

„Rada považuje změnu režiséra zejména s ohledem na autorské pojetí projektu za tak zásadní, jako by se jednalo o nový projekt, který by bylo třeba posoudit v jeho komplexnosti znovu,“ stojí ve zdůvodnění rozhodnutí Rady Státního fondu kinematografie v květnu 2021. Tehdy změnu odmítl.

Pozdější schválení výměny režiséra proběhlo se zdůvodněním, že „v čase rada změnila na posuzovanou věc názor“. Fond se zaštiťuje vypracovaným právním posudkem, Fíla podotýká, že na jednání ani nebyl pozván k vyjádření.

Naopak Česká televize, která původně měla být koproducentem, nakonec ze spolupráce po sporech mezi tvůrci vycouvala. A veřejnou podporu stáhl též slovenský Audiovizuálny fond, který chtěl film režiséra Fíly původně podpořit.

Společnost Bio Illusion v kauze zastupuje advokát Petr Ostrouchov. I to Ivanu Fílovi vadí. Ostrouchov jej totiž v minulosti zastupoval při podobném sporu a podle režiséra díky tomu zná jeho argumentaci a strategii, kterou nyní využívá ve prospěch protistrany. Když o tom hovořil s právníky v Německu, kde rovněž působí, byli prý šokováni a shodli se, že u sousedů by takové jednání advokátní komora netolerovala. Ta česká režisérovu stížnost zamítla.

Advokát Ostrouchov, který je současně hudebníkem a hudebním producentem, také režisérem, scenáristou i příležitostným hercem. Ve svém labelu Animal Music produkoval například i album Marty Töpferové, dcery Tomáše Töpfera. Fíla o něm tvrdí, že je kvůli mnoha svým profesím ve střetu zájmů a využívá toho ve prospěch svého klienta.

V kauze filmu o Kriegelovi je právě advokát nejviditelnější tváří na straně producenta. Redaktorům pražských médií je známo, že pokud o kauze někde promluví Fíla, Ostrouchov obratem píše do redakce se žádostí o tiskovou odpověď. Takto se to odehrávalo v roce 2022 v Lidových novinách a na webu PrahaIN.cz, v roce 2021 zase pingpong několika vzájemných tiskových odpovědí rozpoutal Ostrouchovův rozhovor v Reflexu, kde hovořil o Fílovi jako o „tragické postavě“.

Sám Ostrouchov své angažmá vysvětluje tak, že Česko je v oblasti autorského práva „malý rybník“ a pohybuje se v něm jen několik právníků. Že by zneužíval informací, které má o Ivanu Fílovi, popírá.

Bude se deset milionů vracet?

Spor se dostal na zcela novou úroveň nyní, když scenárista Fíla zaslal předžalobní výzvu, kterou chce zastavit šíření filmu. Nebylo by tedy možné jej pustit do kin ani na streamovací platformy (s jeho vysíláním počítá platforma Voyo, která jej již na začátku sezóny avizovala jako jedno z hlavních lákadel).

„Nedojde-li z vaší strany k ukončení užití filmu (včetně distribuce) do čtyř pracovních dnů od doručení této výzvy, jsme připraveni v zájmu ochrany práv našeho klienta vymáhat jeho práva soudní cestou,“ sdělil před svátky Fílův právní zástupce Tomáš Dobřichovský. Dá se tedy očekávat, že v dalších dnech bude kolem filmové kauzy ještě pořádně rušno.

Možnost použití tohoto krajního prostředku, pokud nebude jiné řešení, avizoval scenárista celou dobu.

Ivan Fíla k tomu zdůrazňuje, že o natočeném filmu jsou pochybnosti ze všech stran. Připomíná například, že Státní fond kinematografie zamítl producentům žádost o podporu distribuce filmu a ohodnotil jej jako čtvrtý nejhorší ze 47 filmů ucházejících se o podporu.

Uvedení filmu v kinech je podmínkou čerpání dotace od Státního fondu kinematografie, která by se jinak musela vracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …