Desetitisíce Gruzínců požadovaly na demonstraci demisi vlády

22.03.2015 3:44

Desetitisíce Gruzínců vyrazily do ulic metropole Tbilisi k největší protivládní demonstraci za posledních několik let. Země, jejíž ekonomika trpí v souvislosti s ukrajinskou krizí a slabým rublem, potřebuje podle protestujících nové vedení, neboť současná vláda situaci nedokáže vyřešit.

Desetitisíce Gruzínců požadovaly na demonstraci demisi vlády
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Gruzie je neustále ve vojenské pohotovosti kvůli Abcházii a Jižní Osetii

Vládnoucí politici prý rovněž zneužívají justici, aby si vyrovnávali účty s předchozím vedením země v čele s exprezidentem Michailem Saakašvilim. Ten ke shromáždění promluvil prostřednictvím videoposelství.

Konflikt na Ukrajině a levná ropa oslabující rubl se projevil na gruzínské měně lari, jejíž hodnota během posledního roku poklesla o třetinu. Zhoršují se také statistiky gruzínského exportu, což v souhrnu táhne dolů celou ekonomiku země. "Sledujeme, jak už téměř tři roky ničí naši zemi... Je naší povinností zastavit tehnle proces," řekl v projevu ke shromáždění jeden z lídrů opozičního Sjednocenného národního hnutí Giga Bokeria.

Gruzie prý směřuje do propasti

Lidé shromáždení na náměstí Svobody v Tbilisi volali po demisi vlády a nových volbách. Vláda, kterou zformoval magnát Bidzina Ivanišvili poté, co jeho uskupení ve volbách 2012 porazilo Saakašviliho stranu, se sice drží proevropského kurzu svého předchůdce, zároveň je však narozdíl od Saakašviliho méně konfrontační směrem k Moskvě.

Protestující vedení země rovněž vyčítají, že se podle nich snaží zbavit oponentů prostřednictvím řady procesů vedených proti Saakašvilimu a jeho lidem. Zatímco desítky někdejších politických lídrů Gruzie včetně bývalých ministrů vnitra či obrany byly zadrženy a obviněny ze zneužití moci, korupce a dalších zločinů, Saakašvili zemi raději opustil.

"Gruzie směřuje do propasti a všichni to cítí," řekl bývalý prezident shromážděným davům prostřednictvím živého videopřenosu z Bruselu. Saakašvili, který je v Gruzii obviněn ze zneužití pravomocí, je nyní poradcem ukrajinského prezidenta Petro Porošenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …